În fiecare an, în prima vineri dupa Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii – un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii face referire la o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.
Potrivit tradiției, Leon cel Mare, cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, unde a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea puțină apă. Leon a căutat în apropiere un izvor, dar n-a găsit.
La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati". Leon a făcut întocmai, a găsit imediat un izvor din care i-a dat orbului să bea, i-a spălat fața cu această apă, iar orbul a început să vadă.
După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor iar ca semn de mulțumire a construit o biserica și mai mare, care a fost distrusă de turci în 1453.
De-a lungul timpului, însă, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe.
De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele iar creștinii ortodocși vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică.
Se povestește că Sfântul Andrei ar fi săvârșit o mulțime de minuni pe meleagurile unde astăzi se află Mânăstirea Dervent (Dobrogea) iar apa izvorului curge şi astăzi, păstrându-şi puterile miraculoase asupra sănătăţii. Și la Mânăstirea Ghighiu, credincioşii care asistă la slujbă se pot bucura de ajutorul primit de la renumita icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi de la apa sfinţită la Izvorul Tămăduirii, situat în curtea mănăstirii. Un alt izvor cu apă vindecătoare în jurul căruia se adună mii de credincioşi se află la Mânăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ.
Sursă, foto: crestin-ortodox.ro