În vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Izvorul Tămăduirii – sărbătoarea care ne aminteşte una dintre minunile Maicii Domnului, care a redat vederea unui orb, vindecându-i rănile ochilor şi ajutându-l să vadă frumuseţea din lume.
Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare (457 – 474) a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, i-a spălat ochii cu acea apă iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârşit apoi nenumărate alte minuni. Aceasta Biserică, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede şi astăzi în Istanbul (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului), în Biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie datează din secolul XIX, dar la subsolul ei se află un paraclis din secolul V, chiar pe locul unde se crede că exista izvorul cu apa tămăduitoare de pe vremea lui Leon.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V - VI. În toate bisericile şi manăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei - aşa-numita Aghiasmă mică - după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Chiar dacă nu există superstiţii sau obiceiuri ieşite din comun legate de această sărbătoare – n-ar strica să ne punem, pentru câteva momente în locul orbului din poveste, să închidem ochii şi să-i redeschidem pentru a privi minunile din jur – atâtea câte ne-au mai rămas...
Foto: crestinortodox.ro.