Colegiul Naţional Andrei Mureşanu sărbătoreşte în aceste zile 100 de ani de la înfiinţarea şcolii. De un secol în clădirea de pe bulevardul Republicii elevii sunt pregătiţi de profesori pentru viaţa care urmează dincolo de băncile şcolii. La deschiderea festivităţilor prilejuite de centenarul liceului politicienii s-au înghesuit într-o mică sală de
Timp de 100 de ani istoria Colegiului Naţional Andrei Mureşanu a fost influenţată de politică. Fie că a fost şcoală pentru fetele saşilor din oraş sau a maghiarilor în perioada în care Transilvania a fost sub ocupaţie hortystă, fie că i-a fost luat numele de către comunişti sau transformat în şcoală industrială, istoria acestei şcoli a depins întotdeauna de politica dusă în ţară.
Anul acesta, când CNAM împlineşte 100 de ani de existenţă politicienii nu au putut sta deoparte şi şi-au făcut apariţia la deschiderea oficială a centenarului care a avut loc în această după-masă. Primarul oraşului în fruntea majorităţii consilierilor locali, candidaţii pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, trei deputaţi şi multe persoane implicate politic, toţi şi-au făcut apariţia la evenimentul găzduit de liceu.
Grupurile politice au putut fi uşor diferenţiate în sala unde s-a ţinut festivitatea, reprezentanţii USL, în frunte cu directoarea colegiului, Camelia Tabără, s-au aşezat pe primul rând de scaune, în timp ce contracandidaţii lor au preferat principiul „cei din urmă vor fi cei din’tâi” şi au luat loc în fundul clasei, pe ultimele scaune asemenea elevilor năzdrăvani.
Primarul Ovidiu Creţu s-a mândrit în faţa tuturor cu faptul că a terminal liceul la Andrei Mureşanu şi în discursul pe care l-a ţinut a lăudat investiţia de 2 milioane de euro, care a dus la modernizarea clădirii liceului. Şi candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, cel care nu a terminal liceul în Bistriţa, a apreciat lucrările de la clădire şi i-a ridicat mingea la fileu colegului său de partid, directorul Colegiului Naţional Liviu Rebreanu, Constantin Rus, căruia i-a spus că în acest moment Andrei Mureşanu este „liceul numărul 1 al Bistriţei”.
Democrat liberalii prezenţi în sală în număr destul de mare, în frunte cu deputatul Ioan Oltean, primarul din Maieru, Vasile Borş, candidatul pentru primăria Bistriţa, Vasile Moldovan şi fostul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, au stat cuminţi în banca lor şi nu au ţinut niciun discurs. Singurul reprezentant al PDL care a luat cuvântul, vrând nevrând, a fost Vasile Marc, cel care în calitate de inspector general şcolar nu putea spune pas.
Nici la turul şcolii care a urmat nu au luat parte decât câţiva dintre consilierii locali ai PDL, restul preferând să se retragă imediat ce s-a terminat festivitatea de deschidere a evenimentului.
Sărbătorirea centenarului Colegiului Naţional Andrei Mureşanu va continua pe tot parcursul zilei de mâine. Atunci vor avea loc expoziţii, spectacole şi întâlniri ale noilor şi vechilor generaţii de elevi.