Anul 2017 a fost unul plin pentru salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud. Echipajele de intervenție au participat la mai multe misiuni decât în 2016, aproape 12.000 în total. Sute de vieți omenești au fost salvate, iar pagubele materiale reduse atât cât s-a putut.
Importanţa gestionării situaţiilor de urgenţă şi evaluarea riscurilor, ca factori ai Sistemului de Management al Situaţiilor de Urgenţă, impune o nouă evaluare, pe baze moderne şi stabilirea soluţiilor principale pentru optimizarea acestuia în contextul realizărilor ştiinţifice şi tehnice contemporane.
Realizările şi îndeplinirea obiectivelor strategice ale inspectoratului propuse în anul anterior sunt o consecinţă directă a activităţii şi preocupărilor profesionale a colectivului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistrița” al judeţului Bistrița - Năsăud. Astfel, hotărârea, seriozitatea, competenţa, profesionalismul şi responsabilitatea sunt câteva din atributele cu care am dorit să răspundem atât pentru îndeplinirea acestor obiective, cât şi pentru identificarea domeniilor care pot fi inovate şi a soluţiilor de principiu pentru acestea, în cadrul răspunsului la situaţiile de urgenţă.
Pe parcursul anului 2017, în zona de competenţă a I.S.U. „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat 11.764 situaţii de urgenţă (o creştere cu 8,65% faţă de 10.827 situaţii de urgenţă produse în anul 2016), dintre care:
242 Incendii; 9.818 Ajutor medical de urgenţă; 78 Descarcerare; 206 Incendii de vegetaţie şi altele; 100 Asistenţa persoanelor; 261 Alte situaţii de urgenţă; 1.059 Protecţia comunităţilor; 447 Deplasări fără intervenţie, alerte false, întoarse din drum şi asigurări/supravegheri.
Anul 2017 a fost caracterizat din punct de vedere meteorologic, cu temperaturi ridicate faţă de limitele temperaturilor medii obişnuite, sărac în precipitaţii îndeosebi în perioada sezonului cald, generând seceta hidrologică şi pedologică, continuat cu un climat evidenţiat prin trecerea bruscă la fenomene meteorologice caracterizate prin precipitaţii de scurtă durată şi intensificări ale vântului şi spre finele anului, prin zile cu temperaturi mai scăzute pentru regimul normal, fenomene care cumulate, au influenţat distribuţia procentuală a situaţiilor de urgenţă.
Pe timpul intervenţiilor (cu excepţia celor S.M.U.R.D.) a fost salvată viaţa a 81 persoane (68 adulţi şi 13 copii) şi au fost protejate bunuri în valoare de 38,45 milioane RON. Cu toate eforturile depuse de forţele de intervenție profesioniste, în urma incendiilor din anul 2017, au fost înregistrate 4 decese şi 13 răniţi.
În cadrul subunităţilor inspectoratului sunt operaţionale 6 module S.M.U.R.D., astfel: Garda de Intervenţie numărul 1 Bistriţa cu o ambulanţă tip C1 şi o ambulanţă tip B2, Garda de Intervenţie numărul 2 Prundu Bârgăului, Punctul de Lucru Lechința, Garda de Intervenţie numărul 1 Năsăud, Garda de intervenţie numărul 2 Beclean şi Garda de Intervenţie 3 Sg. Băi cu câte o ambulanţă tip B2.
În urma analizei statistice a datelor privitoare la timpii totali de intervenţie în cazul pacienţilor traumatizaţi (care reprezintă aproximativ 14,9% din totalul intervenţiilor), este de remarcat, în primul rând, că în 92,18% din situații gestionate, pacienţii au beneficiat de management care să respecte principiul „orei de aur”. Timpul total de intervenţie s-a încadrat în intervalul de 30-50 minute, interval în care s-a lucrat eficient pe pacient, atât tehnic cât şi medical şi au fost furnizate echipelor de traumă intra-spitalicească în timp optim pacienţi corect pregătiţi pentru rezolvarea definitivă a leziunilor. Pe timpul intervenţiilor echipajelor SMURD, după manevre de BLS (suport vital de bază) urmate de ALS (suport vital avansat) precoce au fost resuscitați 162 pacienți în stop cardio-respirator cu 16 pacienți mai mulți decât în anul 2016.
În concluzie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistrița” al judeţului Bistrița – Năsăud şi-a îndeplinit misiunile încredinţate, a gestionat situaţiile de urgenţă şi riscurile teritoriale, fapt ce ne îndreptăţeşte să afirmăm că suntem pregătiţi profesional să intervenim în orice moment, în scopul salvării oamenilor şi protejării bunurilor materiale.
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU BISTRIŢA