Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  50 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



ISTORIE: CORNELIU GAIU - Gepizii - Razboinici si artizani

30/10/2011 10:06:17 Mircea I. BATRANU  
Joi, 27 octombrie, am luat parte la unul din cele mai instructive si interesante vernisaje ale acestei toamne culturale bistritene. O lectie de istorie servita la ea acasa - la Muzeu.

"Initiativa organizarii acestei expozitii - ne spunea dr. Corneliu Gaiu, curator si gazda - dedicata prezentei gepizilor in Transilvania s-a nascut ca urmare a numarului mare de asezari si necropole pe care ultima perioada le-a adaugat spectaculoaselor descoperiri din trecut".

Expozeul bine esafodat si foarte dens ca argumentatie stiintifica bazata pe un material arheologic expresiv, descoperit si in judetul nostru, in foarte multe localitati, m-a facut sa ma gandesc la simplismul pueril al lectiilor noastre de istorie de altcandva.

Etnogeneza se rezuma atunci la daci si romani, adica la Decebal si Traian, cand de fapt fiecare nou popor migrator ce poposea pe aceste meleaguri si ramanea aici pentru sute de ani din voia proniei ceresti, isi aducea obolul la plamadirea materiala si spirituala a neamului nostru. "Aria cimitirelor gepide cu morminte in siruri include necropole cu zeci de tombe: Archiud (61 morminte), Bistrita (60 morminte), Fantanele (61 morminte), Galatii Bistritei (35 morminte). Numeroasele asezari cercetate sau cartate in urma unor descoperiri de suprafata (Dipsa, Ocnita, Stupini, Lechinta, Saratel, Sieu-Odorhei, Herina, Jimbor, Matei, Blajenii de Jos, Delureni, Feleac, Fantanele, Ghinda, Sanmihaiu de Campie, Sirioara, Tigau, Visuia, Zoreni, etc.) probeaza o stabilitate a locuirii de catre gepizi, dupa mijlocul secolului al V-lea pâna spre jumatatea secolului al VII-lea p. Chr., in aceasta regiune".

Sa nu uitam ca inaintea Gepizilor au fost gotii si hunii, iar dupa, au venit avarii. De slavi nu mai vorbim, ca de ei am tot avut parte chiar si dupa formarea noastra ca popor...

Expozitia este rezultatul unei munci asidue de colectare, grupare si ordonare, tematica si cronologica, de pe tot cuprinsul Transilvaniei, a obiectelor-marturii: de la piepteni, cercei si inele, la varfuri de sageti, sulite si sabii, vase de ceramica stampilate si unele unelte rudimentare din gospodarie. In fine etichetarea si expunerea in circuitul de vizitare.

A durat un an de zile!

Cu mari eforturi si numai printr-o „colegiala conlucrare” a fost posibila reunirea si valorificarea nenumaratelor exponate-unicat prezentate cu aceasta ocazie.

Pe langa cele din judetul nostru, au fost aduse obiecte de la Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” din Bucuresti, Institutul de Arheologie si Istoria Artei si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, Muzeul judetean din Targu Mures si Muzeul judetean din Satu Mare.

Cred ca este bine ca toti profesorii de istorie sa-i aduca pe elevi sa viziteze expozitia. O sugestie: rugati-l pe domnul curator sa faca personal prezentarea si explicarea acesteia. Elevii vor avea cu siguranta foarte multe de invatat si nici intr-un caz nu se vor plictisi.

Vernisajul, foarte reusit, a avut insa si o alta semnificatie. Trecuta sub tacere. Din mult bun simt si modestie pe masura.

Ziua de 27 octombrie, aleasa pentru inaugurarea expozitiei a marcat si aniversarea a 61 de ani de viata de catre animatorul acestei complexe activitati de arheologie si riguroasa cercetare istorica: CORNELIU GAIU. Un om deosebit. Devotat cu totul muncii sale. Lucreaza in cadrul muzeului nostru judetean din 1976.

Este cercetator, doctor in materia sa de suflet si sef al colectivului de istorie din aceeasi institutie pe care nu a abandonat-o nici macar o singura zi.

Cred ca sunt in asentimentul tuturor prietenilor si colegilor sai felicitandu-l pentru tot ceea ce a realizat de-a lungul celor 35 de ani de activitate impreuna cu colectivul de profesionisti ai muzeului.

Ii dorim multa sanatate lui si familiei sale, materializarea tuturor proiectelor de cercetare ce isi asteapta inca randul pe biroul sau de studiu.

LA MULTI ANI CORNELIU GAIU!

3991 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro