Ispasul este o sărbătoare cunoscută în special pe Valea Someşului, cu o însemnătate deosebită şi tradiţii vechi care s-au pierdut odată cu trecerea anilor. Locuitorii din satele aparţinătoare “Ţării Năsăudului” încă sărbătoresc Ispasul, iar mâine aceştia la Năsăud va fi din nou prilej de bucurie şi sărbătoare.
Ispasul este una dintre cele douăsprezece praznice împărăteşti care se sărbătoreşte joia şi, conform evanghelistului Marcu, rememorează înălţarea Domnului Iisus la Ceruri în faţa apostolior dar şi a unui muritor de rând numit Ispas.
Conform tradiţiei veche de sute de ani, joia la Năsăud este zi de târg. Tot joia se sărbătoreşte şi Ispasul.
Cum era la Năsăud de Ispas?
Încă de dimineaţă zeci de căruţe trase de cai împodobiţi cu ciucuri coloraţi se adunau din satele de pe Văile Someşului şi Sălăuţei la Năsăud. Tropotul copitelor şi roţile de lemn le dădeau deşteptarea celor din Năsăud care se pregăteau de marea sărbătoare, Ispasul. Locul de întâlnire şi de petrecere era actualul stadion, cunoscut sub denumirea de “Loagăr”.
Toţi cei care mergeau la Ispas erau îmbrăcaţi în straie populare şi fiecare căruţă care ajungea la Năsăud avea câte un ceteraş.
Încă de dimineaţă, cei care mergeau la Ispas îşi aduceau de acasă produse pe care le expuneau spre vânzare la tradiţionalul târg.
După ce târgul se încheia, fiecare participant, cu mic cu mare se pregătea de joc. Locuitorii din fiecare sat se adunau în jurul căruţelor pe care erau aşezaţi ceteraşii, iar tinerii jucau de la sfârâiau călcâiele. Fiecare încerca să demonstreze că la el în sat se joacă cel mai bine. Ispasul era un prilej şi pentru tineri să se întâlnească, iar dacă o fată dintr-un sat juca cu un flăcău dintr-un alt sat, ca să se evite certurile horinca şi cârnaţii îi împăcau pe jucăuşi.
Horile ţineau până seara, iar tinerii care organizau jocurile trebuiau atunci să îi pătească pe ceteraşi conform înţelegerii pe care au avut-o.
Căruţele însoţite de strigăturile fetelor şi feciorilor se reîntorceau în satele lor, sub privirile supărate ale năsăudenilor care din când în când spuneau “noa, aşa fain ca anu’ ăsta nu o mai fost”.
Tradiţia s-a mai pierdut odată cu trecerea anilor
Ispasul încă se sărbătoreşte la Năsăud dar o parte dintre tradiţii s-au mai pierdut. Costumele şi muzica populară încă înveselesc publicul însă spectacolul se desfăşoară pe scena specia amenajată pentru acest eveniment.
În acest an pe scena de la Năsăud vor urca şi REEA Cover Band, The Boulevard, Hara şi Iris & Cristi Minculescu. De asemenea, organizatorii au pregătit un frumos foc de artificii dar şi un party întreţinut cu muzica pusă de DJ Horaţiu. Aceste spectacole vor avea loc mâine, cu ocazia Zilelor Năsăudului.