Numărul infracțiunilor din județ a scăzut în 2017. Bistrițenii fură mai puțin decât în 2016 și nu mai sunt atât de violenți. AFLĂ de ce:
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au efectuat în primul semestru al anului 354 de acțiuni, 3.889 controale și în 271 de cazuri s-au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică cu ocazia unor manifestări. De asemenea, s-a intervenit la un număr de 4.610 apeluri de urgență, au fost aplanate 774 de stări conflictuale și s-au desfășurat activități de prevenire și informare pe riscurile identificate la nivel județean. Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității a implementat 13 proiecte și campanii de prevenire-informare care au avut peste 8.700 de beneficiari.
Cele mai multe tipuri de infracțiuni au înregistrat scăderi în semestrul ce tocmai a trecut, iar inspectoratul explică aceste diminuări prin prisma unei bune colaborări între toate structurile din Poliție, dar și prin prezența constantă a polițiștilor în teren, acolo unde se întâmplă lucrurile.
În perioada analizată, respectiv semestrul I al anului 2017, infracționalitatea stradală sesizată, care este cea mai ușor perceptibilă, înregistrează o diminuare importantă - cu 15,91%. Furturile și furturile calificate au scăzut cu 25,20%. În același context, au scăzut furturile din curți, din locuințe, din mașini și furturile de mașini.
Infracțiunile sesizate de natură judiciară scad cu 15,90% față de anul 2016. Infracțiunile de tâlhărie înregistrează o scădere cu 5,26%, iar infracțiunile de înșelăciune sesizate înregistrează o scădere cu 15,96%, pe fondul eforturile preventive și de combatere depuse în special de către polițiștii specializați din structurile de investigații criminale și de investigare a criminalității economice.
Volumul infracționalității contra patrimoniului reprezintă un procent de 40,21% din totalul infracțiunilor sesizate.
De asemenea, a scăzut și procentul faptelor de lovire sau alte violențe cu 22,3% față de aceeași perioadă a anului 2016. Polițiștii au constatat că în mediul rural aceste evenimente se întâmplă cel mai des pe fondul consumului de alcool.
În ceea ce privește numărul de infracțiuni contra libertății persoanei, s-au înregistrat cu 73 fapte mai puține decât în anul 2016.
„Dinamica prezentată indică faptul că polițiștii bistrițeni au reușit să atingă obiectivul principal asumat, privitor la creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală. În realizarea acestui obiectiv și-au adus aportul structurile de poliție judiciară, structurile de ordine și siguranță publică, criminaliștii, polițiștii cu atribuții de prevenire și polițiștii din structura de acțiuni speciale, la nivel interinstituțional realizându-se o colaborare eficientă cu celelalte instituții care au atribuții în domeniul ordinii publice și siguranței naționale. Polițiștii specializați în domeniul arme, explozivi și substanțe periculoase au desfășurat activități specifice pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului”, explică Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.