Buletinul de vot neinscripționat cu numele ultimilor patru candidați pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrița, găsit într-o secție de vot din oraș a fost motivul invocat de Ionuț Simionca, care a cerut Birourilor Electorale anularea alegerilor pentru primăria Bistrița, considerând că acestea ar fi fost fraudate.
Biroul Electoral Central soluționează încă, pe bandă rulantă, solicitările de anulare a alegerilor, depuse la alegerile locale din 5 iunie.
Până acum pentru județul nostru, Biroul Electoral Central a soluționat o singură solicitare, prin care candidatul la funcția de primar al municipiului Bistrița, Ionuț Simionca, cel care a obținut 1.118 voturi, a cerut anularea alegerilor pe motiv de fraudă.
În calitatea sa de președinte PMP, Ionuț Simionca a solicitat mai întâi și Biroului Electoral Municipal „anularea tuturor voturilor exprimate pentru alegerea primarului municipiului Bistrița din toate secțiile de votare și sesizarea BEC și AEP cu privire la existența în secția de votare numărul 31 a unui buletin de vot pentru candidații de primar care nu conținea candidaturile PMP, PNȚCD, PER și a unui candidat independent”, însă o copie după buletinul cu pricina nu a fost depusă la sediul Biroului Electoral.
Cum solicitarea de anulare a alegerilor din municipiul Bistrița nu este de competența Biroului Electoral Municipal, acesta a respins solicitarea depusă de Partidul Mișcarea Populară.
Și aşa s-a ajuns la București.
În adresa transmisă Biroului Electoral Central, Ionuț Simionca a solicitat anularea alegerilor în circumscripția electorală municipală numărul 1 Bistrița deoarece „în această localitate ar exista suspiciuni de fraudă electorală". Biroul Electoral Central susține că în dovedirea cererii sale nu au fost însă anexate nici un fel de înscrisuri.
În plus, la BEC, Ionuț Simionca și-a asumat singur contestarea alegerilor, acesta fiind și motivul pentru care biroul electoral a respins cererea de anulare, invocând următorul fapt: „calitatea de a formula o cerere de anulare a alegerilor pe motiv de fraudă electorală aparține exclusiv competitorilor electorali expres și limitativ menționați de legiuitor, astfel încât cererea nu poate fi introdusă de către candidat la funcția de primar din partea unor asemenea competitori electorali. Biroul Electoral constată că în cazul cererii de față, aceasta a fost formulată în mod individual de către un candidat din partea unui partid politic care a participat la alegeri", motiv pentru care a respins cererea de anulare a alegerilor.