Dacă „surpriza” este ceea ce definește noul volum de proză al Ioanei Bradea, prin conținut și textură, atunci trebuie spus că aceeași percepție ne-a lăsat și „lansarea” din seara zilei de 14 iunie 2017, în Casa lui Andreas Beuchel / Ioan Zidarul – Johannis Murator, din centru.
Cititorii bistrițeni prezenți în număr foarte mare au fost plăcut surprinși de această inedită „imersiune” în istoria medievală a burgului Bistriței, ce ți-o conferă, cât se poate de neconvențional, acest spațiu cu domni și domnițe de altă dată pe care aproape că-i simți și auzi, în încăperile boltite și pe scările întunecate, cu trepte din cărămidă arsă, de secole, cu ecou stins al pașilor, de acum și de atunci...
Așa a ajuns în „lumina reflectoarelor” ultima creație literară a IOANEI BRADEA - Înalt este numele tău – Editura Humanitas, București, 2017.
„Kapelmeister” al întâmplării a fost fratele scriitoarei, Ion Bradea, om cu o bogată experiență în domeniul marketingului privat și repezentant al Asociației culturale „Grigore Bradea”, în bună coordonare și colaborare cu „Siebenbürgen Lions Club Bistrita”.
Au vorbit despre carte Ruxandra Cesereanu (poetă, prozatoare, publicistă și eseistă, redactor-şef adjunct la revista Steaua și profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), Camelia Toma (profesor CNAM, regizor Corint), Baba Dora (coordonator al cercului de artă plastică pentru copii - Scenica, poarta spre arte) și au interpretat, într-o regie originală, pasaje din volum, actorii Cipri Vultur şi Stelian Rosian (de la Teatrul de Nord Satu Mare), spre încântarea publicului.
Romanul este până acum, una dintre cele mai incitante cărţi scrise despre Bistriţa noastră medievală. Ilustraţia copertei înfățișează una dintre vechile porţi ale cetăţii Bistriţei – Poarta Spitalului, fiind un desen realizat de Miron Alexandru David, în vârstă de 6 ani, de la cercul de pictură Scenica...
Tocmai neconvenționalul, despre o carte aparte, tot neconvențională, a asigurat succesul acestei lansări. Sincere Felicitări IOANEI BRADEA pentru această nouă creație literară, organizatorilor și actorilor manifestării, de neuitat.
Mircea Seleușan-Bătrânu