A făcut consiliere juridică pentru societăți comerciale mari din Bistriţa. Între 2005 și 2007 a fost viceprimar al municipiului Bistrița. Apoi deputat, timp de un an, între 2007 și 2008, din partea Partidului Național Liberal. Din 2009, conduce Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Ca viceprimar, a inițiat proiecte importante, legate de realizarea Parcului Industrial de la Sărata, a cartierului de locuințe sociale sau de reabilitarea unor obiective precum Liceul Corneliu Baba, Grădinița nr. 6 sau DN 17 prin intravilanul municipiului Bistrița. Stăm de vorbă cu Ioan Turc, omul care deschide lista de candidați ai PNL Bistrița pentru Senatul României.
Reporter: Sunteți liberal convins?
Ioan Turc: Întotdeauna am fost liberal. Nu am făcut parte din alte partide. Am fost și rămân fidel crezului și doctrinei liberale.
Reporter: Ați avut o lungă perioadă de neimplicare. De ce candidați acum la Senatul României?
Ioan Turc: Pur și simplu am ajuns la concluzia că am stat prea mult timp pe margini. A fost o reacție umană, dacă vreți. Nu-mi place ceea ce văd că se întâmplă în politica bistrițeană.
Reporter: Cum ați ajuns pe listele PNL Bistrița?
Ioan Turc: A fost un vot de încredere acordat de membrii și de forurile reprezentative ale organizației județene, conform Statutului PNL. Cred că motivul principal este legat de decizia PNL de a veni cu alți oameni în alegerile din 11 decembrie, oameni cărora să nu li se poată reproșa nimic. Foarte probabil, a cântărit mult și activitatea mea de viceprimar și deputat.
Reporter: Care sunt proiectele cu care vă prezentaţi în faţa electoratului din Bistriţa-Năsăud şi pe care aveţi de gând să le promovaţi în Parlament odată ce veţi câştiga un mandat de senator?
Ioan Turc: Voi spune ceea ce am spus de mai multe ori: azi toată lumea se laudă că are proiecte. Eu am un singur obiectiv: să-mi fac datoria pentru cei care mă vor alege, dar și pentru cei care nu mă vor alege. Mă voi lupta la Bucureşti pentru fiecare comunitate, indiferent de opțiunile de vot ale oamenilor. Vreau o Lege a Bugetului în favoarea comunităților locale din județul nostru, indiferent de culoarea politică a primarilor. Mă voi lupta la Bucureşti pentru ca întabularea gratuită de către stat a tuturor terenurilor, obiectiv asumat de către Dacian Cioloș și PNL să devină realitate în 2017. Mă voi lupta pentru ca județul nostru să fie legat de autostrăzile la care a reînceput lucrul prin două drumuri expres. Vreau să ne atingem obiectivele asumate prin Platforma România 100, adoptată de PNL. Vreau să construim un stat al tuturor românilor, nu doar al unora. Un stat fără imunități, fără privilegii. Vreau să apărăm și să dezvoltăm capitalul românesc.
Reporter: PSD a dorit majorarea salariilor pentru angajaţii din sănătate şi educaţie, acum, înainte de campania electorală, deşi ani de zile au vorbit de o lege unitară a salarizării pe care nu au pus-o în practică. Care e poziţia PNL față de această abordare?
Ioan Turc: Problema noastră nu este majorarea salariilor, ci felul cum se face această majorare. Nu suntem de acord cu abordările populiste și cu minciunile electorale ale PSD. PNL propune prin programul său majorarea tuturor salariilor bugetarilor cu 30-40% astfel încât, în 2020 salariul mediu brut să ajungă la 4.280 de lei. Abordarea liberală va face ca raportul dintre cel mai mic și cel mai mare salariu să fie de 1:13, față de 1:17 în prezent și nu de 1:20 cum preconizează PSD, amplificând inegalitățile. În același timp toate politicile economice ale PNL vizează întărirea stabilității macro economice pentru ca puterea de cumpărare și implicit nivelul de viață al oamenilor să crească. În acest sens, PNL are în vedere neimpozitarea tuturor pensiilor.
Reporter: Care sunt punctele esenţiale în care guvernul ar trebui să intervină în sprijinul antreprenorilor români pentru a-şi dezvolta afacerile, de pe urma cărora statul colectează bani la bugetul general?
Ioan Turc: Există mai multe lucruri pe care trebuie să le facă un guvern responsabil. O legislație simplă, care să favorizeze mediul de afaceri autohton. Generalizarea cotei unice de 16%, înființarea unei Bănci de Dezvoltare și Investiţii și a unui Fond de Dezvoltare Urban Rural ca instrumente complementare. Simplificarea fiscalității. Reducerea cu 50% a numărului de impozite și taxe. Plata TVA la încasare și introducerea unui sistem de compensare a datoriilor firmelor către Stat cu datoriile pe care Statul le are la aceste firme - o măsură mai mult decât necesară, care va elimina o parte din blocajele economice și va ajuta agenții economici aflați în dificultate. Susținerea firmelor autohtone, întărirea capitalului românesc prin politici fiscale, prin granturi acordate de către stat și prin investiții publice substanțiale sunt prioritatea zero a politicii economice a PNL.
(P)