Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  157 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Ioan Turc: Știi ce mănâncă copilul tău? Vreau toleranță ZERO pentru alimentația nesănătoasă din creșe, grădinițe și școli

03/12/2016 15:12:51  
Instituțiile de educație, grădinița și școala sunt un mediu propice pentru promovarea unui mod de viață sănătos, inclusiv prin impactul pe care îl au asupra părinților. Un comportament alimentar sănătos în perioada copilăriei, previne sau întârzie apariția unor boli ale societății moderne.

Obiceiurile alimentare sănătoase se formează din primii ani de viață. Desigur, rolul în formarea unui comportament alimentar adecvat îl joacă și părinții. 

În prezent, pentru meniul zilnic al unităților de învățământ preșcolar și școlar, sunt folosite produse alimentare cu un conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi, dar și metode gastronomice necorespunzătoare. De asemenea, meniul este sărac în fructe și legume. Astăzi, preșcolarii și școlarii nu beneficiază de o alimentație sănătoasă și echilibrată. Consider că este profund greșit ca un copil să primească la creșă și la cămin ceai îndulcit cu zahar și crenvurști. Pe lângă alimentele propriu zise, cauzele sunt multiple: lipsa condițiilor de păstrare a produselor alimentare, deficitul de bucătării profesionale moderne, lipsa unei instruiri continue a personalului. 

Starea de sănătate a copiilor este influențată de cantitatea și calitatea alimentelor, inclusiv de respectarea tehnologiei de pregătite a acestora. Pentru unitățile de învățământ școlar, contractele pentru achiziția de alimente se încheie de cele mai multe ori, între firmele de catering și părinți, școala fiind astfel scutită de probleme și control. Medicii care avizează meniul nu au, de fiecare dată, competențe pediatrice sau nutriționale. Anchete alimentare efectuate de către instituțiile de control, vizează în primul rând unitățile de învățământ private, dar cei mai mulți copii sunt înscriși, așa cum este și normal, în sistemul public.

Ce trebuie făcut? 

În primul rând legislația trebuie să devină foarte clară și adaptată ultimelor descoperiri în domeniul nutriției. Toleranța față de alimentele nesănătoase în creșe, cămine și școli, trebuie să fie ZERO

Implementarea de către Stat a sistemului „After School”, aflată în programul de guvernare al Partidului Național Liberal, trebuie să vină la pachet cu o abordare corectă a alimentației școlare. Voi susține din Senatul României această inițiativă, pentru ca ea să fie aplicată complet și corect. Programul „Laptele și cornul” trebuie să devină un suport pentru o alimentație sănătoasă (fără zahăr și lapte praf). Chioșcurile alimentare din școli nu trebuie să comercializeze alimente nesănătoase, sucuri carbogazoase și cu conținut ridicat de zahăr. 

Statul trebuie să bugeteze corespunzător alimentația în unitățile de învățământ preșcolar și școlar, pentru ca meniul copiilor să conțină alimente recomandate de nutriționiști și superioare din punct de vedere calitativ. 

În opinia mea, pentru aceasta este nevoie de modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice, pentru a încuraja cumpărarea de alimente de la producătorii locali. Carnea, produsele lactate, ouăle, legumele și fructele, trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar producătorii locali pot să le ofere.

Această abordare oferă un dublu beneficiu: alimentația copiilor noștri va fi una sănătoasă și echilibrată, iar producătorii locali vor fi încurajați prin pârghii instituționale asumate de către Stat.

Acesta este crezul meu și voi lupta, în Senatul României, pentru viitorul sănătos al copiilor noștri.

 

Ioan TURC

Candidat PNL la Senatul României

 

(P)

2868 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro