Instituțiile de educație, grădinița și școala sunt un mediu propice pentru promovarea unui mod de viață sănătos, inclusiv prin impactul pe care îl au asupra părinților. Un comportament alimentar sănătos în perioada copilăriei, previne sau întârzie apariția unor boli ale societății moderne.
Obiceiurile alimentare sănătoase se formează din primii ani de viață. Desigur, rolul în formarea unui comportament alimentar adecvat îl joacă și părinții.
În prezent, pentru meniul zilnic al unităților de învățământ preșcolar și școlar, sunt folosite produse alimentare cu un conținut sporit de sare, zahăr și grăsimi, dar și metode gastronomice necorespunzătoare. De asemenea, meniul este sărac în fructe și legume. Astăzi, preșcolarii și școlarii nu beneficiază de o alimentație sănătoasă și echilibrată. Consider că este profund greșit ca un copil să primească la creșă și la cămin ceai îndulcit cu zahar și crenvurști. Pe lângă alimentele propriu zise, cauzele sunt multiple: lipsa condițiilor de păstrare a produselor alimentare, deficitul de bucătării profesionale moderne, lipsa unei instruiri continue a personalului.
Starea de sănătate a copiilor este influențată de cantitatea și calitatea alimentelor, inclusiv de respectarea tehnologiei de pregătite a acestora. Pentru unitățile de învățământ școlar, contractele pentru achiziția de alimente se încheie de cele mai multe ori, între firmele de catering și părinți, școala fiind astfel scutită de probleme și control. Medicii care avizează meniul nu au, de fiecare dată, competențe pediatrice sau nutriționale. Anchete alimentare efectuate de către instituțiile de control, vizează în primul rând unitățile de învățământ private, dar cei mai mulți copii sunt înscriși, așa cum este și normal, în sistemul public.
Ce trebuie făcut?
În primul rând legislația trebuie să devină foarte clară și adaptată ultimelor descoperiri în domeniul nutriției. Toleranța față de alimentele nesănătoase în creșe, cămine și școli, trebuie să fie ZERO.
Implementarea de către Stat a sistemului „After School”, aflată în programul de guvernare al Partidului Național Liberal, trebuie să vină la pachet cu o abordare corectă a alimentației școlare. Voi susține din Senatul României această inițiativă, pentru ca ea să fie aplicată complet și corect. Programul „Laptele și cornul” trebuie să devină un suport pentru o alimentație sănătoasă (fără zahăr și lapte praf). Chioșcurile alimentare din școli nu trebuie să comercializeze alimente nesănătoase, sucuri carbogazoase și cu conținut ridicat de zahăr.
Statul trebuie să bugeteze corespunzător alimentația în unitățile de învățământ preșcolar și școlar, pentru ca meniul copiilor să conțină alimente recomandate de nutriționiști și superioare din punct de vedere calitativ.
În opinia mea, pentru aceasta este nevoie de modificarea legislației în domeniul achizițiilor publice, pentru a încuraja cumpărarea de alimente de la producătorii locali. Carnea, produsele lactate, ouăle, legumele și fructele, trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar producătorii locali pot să le ofere.
Această abordare oferă un dublu beneficiu: alimentația copiilor noștri va fi una sănătoasă și echilibrată, iar producătorii locali vor fi încurajați prin pârghii instituționale asumate de către Stat.
Acesta este crezul meu și voi lupta, în Senatul României, pentru viitorul sănătos al copiilor noștri.
Ioan TURC
Candidat PNL la Senatul României
(P)