Primvicepreședintele PNL, Ioan Turc a fost primul dintre liberalii bistrițeni care a ieșit în fața presei cu o poziție legată de problema gunoaielor și cu câteva soluții de care autoritățile ar putea ține cont în stabilirea noului caiet de sarcini pentru viitoarea licitație de salubritate.
Ioan Turc, noul vicepreședinte PNL, cel care coordonează și activitatea organizației municipale a PNL a fost primul dintre liberalii bistrițeni care a atins problema gunoaielor în conferința de presă de ieri. Turc a făcut comparație cu prețul plătit de locuitorii marilor orașe din apropriere pentru gunoi și a criticat noul preț al activității de colectare și transport al gunoaielor de la Bistrița.
„Modul în care a gestionat administrația PSD problema salubrizării în județul Bistrița-Năsăud și în municipiul Bistrița este falimentar. Iar falimentul acestei politici este decontat foarte scump îndeosebi de către locuitorii municipiului Bistrița. Prin comparație, raportat la tariful de 10 lei/persoană care a rezultat din toată procedura în municipiul Bistrița, vreau să fac câteva specificații și comparații. La Târgu Mureș prețul este de 8,78 lei, la Cluj este de 8,38 lei, în condițiile în care anul trecut transportul se făcea de la Cluj la Oradea, la Zalău este de 5,99 lei! La Bistrița, în condițiile în care transportul se face la Tărpiu, prețul de 10 lei este revoltător!”, a susținut Ioan Turc în conferința de presă a PNL de ieri.
Liderului PNL nu i-a scăpat din vedere cum a evoluat rapid prețul gunoiului, de la cel mai mic din țară la cel mai mare în doar doi ani. „Modalitatea în care a evoluat acest preț, de la 3,5 lei la 6.82 și astăzi la 10 lei este halucinantă și arată, de fapt, încă o dată modul defectuos în care a fost tratată și administrată problema salubrizării în județ și în municipiul Bistrița”, a mai spus Turc, atrăgând atenția că „pentru familiile numeroase, cu venituri modeste sau cu venituri mici, prețul este greu de acceptat sau imposibil de achitat”.
Cum problema cu stabilirea în regim de urgență a unui nou operator care să se ocupe de salubritatea județului până la găsirea unui alt operator a fost rezolvată, autoritățile vor începe pregătirea unui nou caiet de sarcini pentru viitoarea licitație care va fi organizată. Ioan Turc a oferit și câteva soluții de care autoritățile ar putea ține cont atât în ceea ce privește rău platnicii, cât și în ceea ce privește persoanele defavorizate care nu vor putea plăti acest serviciu.
„Consider că în noul caiet de sarcini care va fi alcătuit în vederea concesionării serviciului de salubritate pot fi luate în discuție câteva variante, câteva soluții. O soluție ar fi ca viitorii contractanți să fie în continuare persoane fizice și juridice, cu amendamentul că persoanele fizice și persoanele juridice care nu vor plăti contravaloarea prețului la salubritate să li se impună, printr-o taxă specială un nivel mai mare de contribuție. Este o soluție care de exemplu a fost adoptată într-o anumită perioadă la Baia Mare. O altă variantă ar fi ca acest preț, constituit dintr-o taxă specială, să poată fi subvenționat, creșterea să fie acoperită de către primărie, din bugetul consiliului local pentru anumite categorii de persoane defavorizate”, a mai spus Ioan Turc.
În final, liderul PNL nu a pierdut ocazia și a tras un semnal de alarmă asura implicațiilor și problemelor pe care le poate genera pe viitor noul preț al gunoiului extrem de mare.
„Nu în ultimul rând, atrag atenția asupra pericolului pe care din punct de vedere psihologic îl reprezintă acest nivel de 10 lei/persoană în Bistrița. Pentru viitoarea procedura care va avea loc pentru concesionarea serviciului de salubritate, acest preț este periculos de mare pentru că este un preț de raportare, iar pericolul este acela ca pe termen lung cetățenii municipiului Bistrița, după procedura de concesionare, să plătească un preț foarte foarte ridicat pentru serviciile de salubritate, a conchis Ioan Turc.