La începutul acestui an, vicepremierul Vasile Dâncu a afirmat că locuințele ANL vor putea fi cumpărate de către actualii chiriași, iar banii rezultați din vânzarea acestora vor fi folosiți la finanțarea de noi locuințe pentru tineri. Recent, domnul Dâncu s-a răzgândit...
Recent, domnul Dâncu s-a răzgândit și a spus că locuințele ANL nu vor mai fi vândute, deoarece banii proveniți din vânzarea lor, odată intrați in bugetul de stat, nu vor mai primi această destinație, iar pe de altă parte, este nevoie de un fond de locuințe pentru situații de urgență. Așadar, domnul Dâncu identifică problema, dar, în consacratul stil balcanic, nu vede și rezolvarea.
Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Vasile Dâncu, elaborase o metodologie în urma căreia cuantumul chiriilor a crescut de trei-patru ori, motivarea fiind determinarea chiriașilor să cumpere aceste locuințe. Domnul Dâncu a declarat că sarcina stabilirii chiriilor aparține consiliilor locale și le recomandă acestora să țină cont de profilul chiriașilor din locuințele ANL. Afirmația nu s-a dovedit adevărată, deoarece consiliile locale au fost practic obligate să stabilească un cuantum al chiriilor în funcție de metodologia deja trasată de minister.
Domnule Dâncu, ați afirmat la Carei, un oraș de circa 20.000 de locuitori, că ar trebui să existe acolo în jur de 200 de locuințe pentru situații extreme sau de necesitate. Niciun oraș european nu-și permite construirea și întreținerea unui fond de locuințe doar în așteptarea unor calamități. Conform principiului pe care l-ați enunțat, un oraș ca Bistrița ar trebui să dispună de 800 de locuințe goale pentru situații de urgență, ceea ce ar fi aberant, în condițiile în care foarte mulți tineri nu au acces la spații locative.
Domnule Vasile Dâncu, sunteți considerat un intelectual respectabil, opinie pe care o împărtășesc și eu. De aceea, vă rog să dați dovadă de mai multă consecvență, având în vedere prerogativele guvernamentale pe care le gestionați. Chiriașii ANL, mulți dintre ei, au adus îmbunătățiri locuințelor pe care le ocupă și datorită faptului că, de-a lungul timpului, s-a vehiculat în spațiul public posibilitatea cumpărării acestora.
În aceste condiții, îmi permit să vă propun următoarea abordare:
Rămâneți la intenția inițială de vânzare a locuințelor ANL, elaborând o metodologie care să permită evaluarea la un preț corect, adică accesibil pentru cumpărarea lor de către chiriași;
Inițiați constituirea unui fond special în care să fie direcționate sumele rezultate din vânzarea acestor locuințe, fond care să fie folosit pentru construirea de noi locuințe ANL;
Stabiliți un termen-limită până la care chiriașii să poată opta pentru achiziționarea locuințelor, în caz contrar, să aibă posibilitatea de a plăti chirii rezonabile;
Solicitați autorităților locale un audit serios asupra modului în care sunt folosite locuințele din fondul ANL, care trebuie să corespundă scopului inițial pentru care au fost construite.
Domnule Dâncu, în virtutea aprecierii enunțate mai sus, v-aș fi recunoscător dacă nu ați intra în jocul demagogic al PSD, care astăzi vinde și mâine nu, care elimină taxe ca mai apoi să le majoreze, în funcție de interesele electorale.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.