Ioan Scurtu, un absolvent al Colegiului Național INFOEL, este singurul din județ care a reușit să obțină 10 pe linie la examenul de Bacalaureat din acest an. Absolventul, care provine din mediul rural și se trage dintr-o familie de muncitori, este singurul elev al Colegiului Tehnic INFOEL care a obținut media 10 la BAC în ultimii 15 ani.
Ioan Scurtu este singurul absolvent din Bistrița-Năsăud care a reușit să obțină 10 pe linie la examenul de Bacalaureat din acest an. Tânărul a absolvit Colegiul Național „INFOEL” și este singurul din liceu care a obținut 10 pe linie la BAC în ultimii 15 ani, potrivit dirigintei sale Cristina Rusu.
Spre surprinderea unora, acesta nu a cheltuit sume exorbitante pentru meditații particulare și nici nu a fost primul din clasa sa. Ioan a profitat de meditațiile de la Centrul pentru Tineret, dar și de pregătirea extra pe care o făceau profesorii săi de la clasă.
De asemenea, tânărul care aduce cu un sportiv de performanță, a petrecut, în ultimul an, zilnic cel puțin o oră la Biblioteca Județeană pentru a lectura operele literare din programa de BAC.
Când s-au afișat rezultatele la Bacalaureat, Ioan nu se relaxa pe vreo terasă precum colegii săi, ci era la muncă. Acesta s-a angajat la un depozit din Bistrița imediat ce a terminat școala, din dorința de a-și scuti părinții de cheltuielile aduse de viața de student.
Tot din dorința de a-și scuti părinții de cheltuieli pe care el le considera inutile, Ioan a apelat la meditațiile gratuite de la Centrul pentru Tineret și nu la unele particulare, contra cost.
Ioan a terminat școala generală în comuna Rebra și provine dintr-o familie simplă de muncitori. Părinții săi au fost la muncă în Spania pe tot parcursul școlii generale, iar de câțiva ani au revenit în țară. Mama lucrează la Leoni, iar tatăl în construcții. Ioan mai are o soră mai mică, în clasa a XI-a, care învață la Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud și un frate mai mare care este student la FSEGA din cadrul Universității Babeș Bolyai.
Ce a stat la baza performanței sale care practic dă peste nas elevilor de la liceele de elită din județ? Ei bine, Ioan spune că ambiția și perseverența l-au ajutat să se pregătească așa bine pentru BAC și să se asigure că va lua note mari.
A mai contat și competiția din clasa în care învăța, considerată cea mai bună din Colegiul Tehnic INFOEL. Colegii care învățau mai bine decât el l-au ambiționat să îi întreacă.
Încă din iarna acestui an, Ioan s-a pregătit zi de zi preț de două-trei ore. Spune că învăța mai bine dimineața și seara și că programul său foarte strict de pregătire nu l-a privat nici de prieteni și nici de activitatea fizică.
De ce a făcut aceste sacrificii când putea să se mulțumească și cu note mai mici? Ioan spune că își dorește să realizeze ceva în viață și este conștient că numai prin educație poate face asta. Acesta vrea să se înscrie la Academia Militară sau la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Și-a ajutat și colegii să învețe pentru BAC
Mai mult, Ioan i-a ajutat și pe colegii săi să se pregătească și să înțeleagă mai bine materia. Trei colegi au apelat la cunoștințele lui Ioan de la matematică și geografie și toți trei au luat note de trecere la examenul de Bacalaureat.
„Subiectele au fost accesibile pentru oricine, nu a fost deloc greu. M-am pregătit și m-am așteptat la ceva mult mai greu cel puțin la Geografie și Matematică. Și la meditații făceam exerciții mult mai complicate decât cele care au venit la BAC”, spune Ioan.
Acesta recunoaște că dacă la Limba Română, materia de care s-a temut cel mai tare din pricina subiectivității de care pot da dovadă corectorii, i-ar fi venit poezia nu ar fi luat nota maximă.
„Sunt 5 colegi de-ai lui care au luat peste 9,5 la Bacalaureat și oricare dintre ei putea să ia 10. Diferența a făcut-o ambiția și munca lui din ultimul timp. În clasele a9-a, a 10-a, a11-a nu a excelat, era pe la mijloc. A început să învețe mai bine din clasa a 11-a, la un moment dat mi-a spus că vrea să ia notă mare la BAC. L-am crezut, pentru că vedeam că învață foarte mult la Geografie, materia pe care o predau”, spune Cristina Rusu, diriginta și profesoara de Geografie a lui Ioan.
Ioan Scurtu, un imbold pentru elevii care aleg Colegiul Tehnic „INFOEL”
Cristina Rusu, diriginta elevului de 10 crede că acesta va fi un imbold pentru elevii care vor studia la Colegiul Tehnic ”INFOEL”, fiind un exemplu că se poate să ai rezultate deosebite și muncind pe cont propriu.
„Cred că elevii se mobilizează mai mult dacă nu le dai meditații, pentru că pun osul și învață. Părerea mea este că meditațiile particulare sunt o modă de fițe. Poți să iei liniștit BAC-ul cu notă mare și fără meditații. Până la urmă ține de ambiție”, concluzionează Cristina Rusu.
Sfatul pe care Ioan îl dă celor care urmează să susțină BAC-ul în a doua sesiune este: să își dorească cu adevărat să ia notă mare, să muncească mult și să nu le fie frică de asta.