Comunitatea din Poiana Ilvei s-a reunit astăzi pentru a elogia amintirea unui erou al satului, Leonida Bodiu, care a devenit personajul principal în cartea scrisă de colonelul Ioan Olari. AFLĂ detalii de la eveniment:
Peste 30 de grade celsius au arătat termometrele astăzi, ceea ce nu i-a împiedicat pe oamenii din Poiana Ilvei și pe invitați să dedice ore întregi unui eveniment foarte bine pus la punct: lansarea cărții „Leonida Bodiu. Destin și profil de erou" scrisă de o personalitate care s-a născut în același sat, colonelul Ioan Olari -Ionică, cum îi spun poienarii.
Prima formalitate, sfințirea crucii monument care stă la căpătâiul eroului Leonida Bodiu și a camarazilor săi, Toader Dumitru și Ioan Burdeț, a fost încărcată de emoție, iar autorul cărții a izbucnit în lacrimi, el fiind și rudă de sânge cu căpitanul Leonida Bodiu. Aproape toată suflarea din Poiana Ilvei a fost prezentă în curtea din apropierea bisericii, alături de un om de cinste din satul lor, Ioan Olari.
În continuare, căminul cultural din Poiana Ilvei a găzduit lansarea cărții dedicată lui Leonida Bodiu, lansare la care au participat multe personalități, primari și preoți din județul nostru. Fiecare au luat cuvântul și și-au exprimat felicitările pentru inițiativa colonelului Ioan Olari de a onora memoria unui strămoș erou, strămoș care a dus o luptă aprigă împotriva comunismului. Acestuia i-a fost dedicat și un scurt film-documentar pe care toți cei prezenți au avut ocazia să îl vizioneze.
Printre cei prezenți s-au aflat Florin Moldovan, reprezentant al autorităților județene la eveniment, primarul comunei Măgura Ilvei, Avram Valer, primarul comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupșan, primarul comunei-gazdă, Poiana Ilvei, Ioan Scridonesi, directorul editurii Școala Ardeleană, Vasile George Dâncu, şeful Poliției Bistrița-Năsăud, chestorul Marius Linul și Gheorghe Petrov, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
Au urmat momente emoționante în sala plină a căminului cultural din Poiana Ilvei, momente care au stârnit lacrimi de bucurie, dar și de nostalgie, mai ales în ochii autorului, căci evenimentul a fost unul care a marcat o reușită importantă: memoria celor trei eroi, printre care căpitanul Leonida Bodiu, a fost cinstită și oamenii au reușit în sfârșit să ajungă la adevărul istoric, în ciuda piedicilor puse de sistemul comunist.
„Am scris această carte cu mintea și cu sufletul, cu ambiție și dăruire, încercând să scot la lumină adevărul despre tot ceea ce a însemnat viața, destinul și personalitatea căpitanului Leonida Bodiu. Îmi doresc ca această lucrare să fie un imbold și un simbol de dragoste de patrie și de neam pentru fiecare generație, iar toți cei care își doresc să îmbrățișeze o carieră militară, indiferent de armă, să găsească ca și mine modelul moral și profesional al căpitanului Leonida Bodiu", a declarat colonelul și autorul cărții, Ioan Olari, pentru Bistrițeanul.ro.
Cuvintele de laudă nu au încetat să curgă la adresa autorului și în cinstea eroului Leonida Bodiu, chiar și din partea chestorului Marius Linul, a ținut să își arate admirația pentru munca pe care Ioan Olari a depus-o pentru a finaliza lucrarea: „Admir dedicația sa pentru anchetă, pentru a descoperi adevărul. L-am întrebat de ce vrea să scrie: dorea să reabiliteze imaginea celor trei, să le arate oamenilor adevărul și să transfere în eternitate amintirea celor trei eroi."
Fosta dirigintă a lui Ioan Olari, Livia Guzu, cuprinsă de emoție și de admirație pentru fostul său elev, a subliniat și ea importanța pe care Leonida Bodiu a avut-o în lupta anticomunistă și pentru comunitatea lor, dar și abnegația cu care Ioan Olari a muncit până la finalizarea cărții: „Ionică a lu' badea Ioan Olari și a lu' lelea Florica - harnic, cuminte, cu multă dragoste pentru părinți, a scris o carte minunată. Dezvăluie multe lucruri, este o îmbinare între narațiune și descriere a caracterului psihologic al eroului."
Leonida Bodiu a fost un om curajos, a cărui memorie este vie astăzi prin munca unor oameni care nu au ezitat să caute adevărul indiferent de câte resurse a fost nevoie, iar cartea lui Ioan Olari este dovada materială a acestui lucru.
În materialul video puteți urmări câteva momente din timpul evenimentului: