S-a născut în 1949 „în curtea farmaciei din Teaca”, a absolvit Institutul de arhitectură „Ion Mincu” din București, ca șef de promoție, fiind recunoscut ca un student de o inteligenţă sclipitoare, iar Bistrița a avut onoarea să-l aibă drept locuitor peste 30 de ani. Astăzi IOAN IOSIF GĂTEJ ar fi împlinit 65 de ani. Respect...!
Trăim în amintire și prin amintire iar viața noastră spirituală nu este, în fond, decât strădania amintirii noastre de a persevera, de a deveni speranță, de a ne strădui să transformăm trecutul în viitor – spunea la un moment dat Miguel de Unamuno, fără să aibă habar că în Bistrița a existat pentru o vreme o făptură care merită cu adevărat să fie pomenită iar și iar și iar…
Este vorba despre arhitectul Ioan Iosif Gătej – singurul arhitect din Bistrița-Năsăud membru fondator al Ordinului Arhitecților din România, cu studii post-universitare în urbanism și peste 40 de ani de experiență în domeniu – o ființă care deborda de un simţ al umorului absolut magnetic pentru cei din jur, o ființă pe care umorul, de altfel, l-a însoţit pe tot parcursul vieţii.
Liceul Industrial Nr. 1 a fost primul său proiect ca tânăr arhitect în Bistrița, unde a lucrat până la Revoluţie în cadrul Institutului de Proiectări.
Numele lui se leagă de peste 1.000 de clădiri din Bistriţa-Năsăud şi nu numai: hotelul din Rodna, clădirea Romsilva, Cartierul Eminescu, o parte din blocurile de pe strada C. R. Vivu, blocul de pe Independenței în care acum funcționează magazinul Profi, clădirea nouă a Școlii Gimnaziale Nr 1, mai multe monumente, printre care cel de la Lamă – pe care, în stilul său caracteristic, îl numea „monumentul viitorilor deţinuţi politici”...
A fost un pasionat al arhitecturii monumentale și autorul mai multor proiecte de biserici realizate gratuit, printre care și superba bisericuţă de lemn de la Spitalul TBC.
Despre dezvoltarea urbanistică a Bistriței după 1989 spunea că este una haotică, fără viziune, în care doar se înșiruie dormitoare de-a lungul drumului...Iar profeția lui s-a adeverit. Este evident acum că, din punct de vedere urbanistic, Bistrița s-a dezvoltat haotic, fără grădinițe și școli în cartierele noi, iar cei care locuiesc în cartiere aglomerează traficul la orele de vârf când se îndreaptă spre oraș, exact așa cum remarca în urmă cu câțiva ani, într-un interviu, arhitectul Ioan Gătej.
Astăzi, IOAN IOSIF GĂTEJ ar fi împlinit 65 de ani... Și rămâne în continuare amintirea care ne împodobește singurătatea. Și apoi o despoaie... cum spunea, la un moment dat, Vasile Ghica.
Rămâne amintirea care ne ajută să trăim și în prezent...