O legislație aplicată incorect și ușor de interpretat este o încurajare fățișă a actelor de corupție! Acesta este punctul de vedere al candidatului USL la Senatul României, în Colegiul 2, Ioan Deneș.
Liberalul spune că traficul de influență, care este una dintre cele mai frecvente practici în societatea românească, poate fi eliminat doar printr-o revizuire a legislației naționale, o simplificare a normelor și precizie în modului lor de aplicare. Și prin înființarea instituței lobby-ului! Ioan Deneș, din postura de candidat la Senatul României pentru Colegiul 2, din partea USL, spune că, în situația în care va fi ales, va milita pentru legi corecte, negociere, transparență și măsură egală în judecarea cauzelor.
Unul dintre proiectele majore pe care candidatul USL le prezintă electoratului este cel al inițierii unei Legi a lobby-ului, prin care soluțiile la problemele unor grupuri de interese sau ale unor comunități să fie negociate de profesioniști, transparent și fără loc de interpretări. El consideră că, o societate guvernată de principii solide este mai greu coruptibilă, iar negocierea soluțiilor poate stopa traficul de influență.
”Trebuie să încurajăm, luând exemplul țărilor Uniunii Europene, accesul specialiștilor externi în procesul de luare a deciziilor de către instituțiile statului (Parlament, Guvern, consilii județene și locale), să negocieze transparent conținutul actelor normative care vizează grupuri de interese sau comunități” este de părere Ioan Deneș.
Candidatul USL spune că el însuși va fi un practicant al lobby-ului pentru proiectele care vizează comunitatea pe care vrea să o reprezinte, transparent și legal, iar împreună cu viitorii parlamentari își propune să analizeze și să corecteze prevederile legale care lasă locul unor interpretări în aplicarea lor.
Totodată, Ioan Deneș consideră că legile țării trebuie să fie la fel pentru toți cetățenii României, indiferent de statut social, de aceea va susține în Parlament aplicarea în justiție a regulii precendentului, pentru a evita astfel aplicarea unor măsuri egale unor fapte diferite.
”Nu e normal ca un om care a furat cu nemiluita din banii publici, de exemplu, să primească o pedeapsă similară cu unul care a luat, din disperare, o pâine pentru a o pune pe masă acasă. Să nu se înțeleagă greșit: eu nu încurajez hoția sub nici o formă și oricare ar fi motivația gestului acesta trebuie pedepsit, dar nu cred că e corect ca unul să primească închisoare cu suspendare, iar celălalt să facă pușcărie. Vreau doar dreaptă măsură în judecarea cauzelor și pentru fapte la fel, pedepse la fel.” afirmă candidatul USL la Senatul României pentru Colegiul 2.