Invitat să susţină o conferinţă la Galeria 24 despre actualitatea şi tradiţia folclorului muzical, Ioan Bocşa s-a prezentat impecabil în faţa auditoriului bistriţean. Din păcate, zecile de interpreţi de muzică populară ai oraşului au ratat şansa de a învăţa ceva cu adevărat util carierei lor: cum să deosebească autenticul de fals şi de kitsch.
„Nu e menirea mea să declar că manelele sunt o porcărie. Menirea mea este să ofer o alternativă” a declarat Ioan Bocşa, prezent astă seară la Bistriţa, pentru o conferinţă despre tradiţia şi actualitatea folclorului românesc. „Mai dramatic decât manelele, folclorul autentic se corodează din interior de ceea ce aş numi „făcături”, de cântecele pe care soliştii declară că le-au făcut chiar ei sau că le-a făcut altcineva pentru ei, când una dintre caracteristicile folclorului autentic este tocmai faptul că e o creaţie anonimă şi colectivă” a mai povestit Ioan Bocşa.
Profesorul universitar care conduce din 1994 modulul de muzică vocală tradiţională în cadrul Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a recunoscut, în faţa publicului, că până acum 7, 8 ani, mergea la Bucureşti pentru a înregistra câte o piesă: „Mi s-a cerut deseori să pregătesc ceva rapid, scurt şi vesel, mi s-a cerut să introduc şi câte-o glumiţă, dacă se poate... Recunosc, de dragul imaginii, am cedat şi am recurs şi la astfel de compromisuri. În zilele noastre, 90% din folclor este prezentat în emisiuni de divertisment. Schimbăm doina pe zburdălnicii legate de show şi divertisment. Folclorul nu se mai percepe ca identitate naţională ci ca un artificiu distractiv...” a mai afirmat Ioan Bocşa.
Doar doi interpreţi de muzică populară s-au arătat interesaţi de spusele profesorului universitar doctor al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, care a început, de curând, o titanică muncă de cercetare şi culegere de folclor autentic din comunele judeţului Bistriţa-Năsăud: „Am vizitat deja patru comune: în Lechinţa – cam subţire cu folclorul. Influenţa săsească e masivă chiar şi acum şi se simte, încă. În Nuşeni, la fel de subţire... În schimb la Chiochiş, am găsit ceva interesant iar la Budeşti am descoperit chiar lucruri extraordinare...” a precizat Ioan Bocşa.
Pentru o oră, la conferinţă a fost prezent şi Radu Moldovan, însoţit de Alexandru Pugna.