22 de blocuri din Bistrița au fost respinse de la reabilitarea termică, majoritatea din cauza balcoanelor construite ilegal. Numeroși bistrițeni care locuiesc în aceste blocuri au solicitat primăriei în ultimele trei luni, intrarea în legalitate a construcțiilor pe care le-au făcut în urmă cu ani de zile fără nicio autorizație.
Primăria municipiul Bistrița a reușit să semneze zilele trecute primul proiect pe noua perioadă de finanțare 2015-2020 pentru reabilitarea termică. Primele opt blocuri, cu toate actele în regulă, au deja semnate contractele de finanțare și în scurt timp vor începe lucrările, Primăria Bistrița fiind avansată și cu organizarea licitațiilor pentru achiziția firmelor care să se ocupe de aceste reabilitări termice.
Pentru noua etapă de finanțare, municipalitatea a pregătit documentația pentru reabilitarea a 95 de blocuri de locuințe, cu 7.500 de apartamente pentru care Primăria intenționa să ceară 24 milioane de euro, suma necesară pentru reabilitarea termică a acestor blocuri, însă lucrurile nu au fost deloc simple...
„Noi am pornit la drum cu 95 de blocuri. Din aceste 95 de blocuri pe care le-am depus în prima etapă, după ce au venit precizările au fost respinse toate. Am redepus 50 de blocuri în etapa întâi cu 2.367 de apartamente și Bistrița 6 - primul lot este primul contract care a fost semnat. Așteptăm să semneze și celelalte. În etapa a doua avem pregătite 21 de blocuri ce se vor depune în momentul în care se vor redeschide Axele, în august sau septembrie. La aceste 21 de blocuri se mai adaugă încă două blocuri pentru care am reușit să facem clarificarea documentelor - este vorba de blocul Decebal nr. 52 și de Sucevei 19. În final vom ajunge la 73 de blocuri depuse din nou din cele 95. Celelalte blocuri, diferența de 22, nu sunt eligibile datorită faptului că au probleme de proprietate, că s-au construit balcoane fără autorizație, nu pot intra în legalitate. Din păcate aceasta e situația”, a explicat primarul Ovidiu Crețu într-o conferință de presă.
După ce au văzut că problemele sunt cât se poate de serioase și că din cauza lor vecinii nu vor putea să beneficieze de reabilitarea termică, numeroși bistrițeni au cerut municipalității autorizații de construcție prin care încearcă să intre în legalitate cu lucrările suplimentare realizate la blocurile respective, fie că este vorba de balcoane, de intervenții la șarpantă sau de scări construite suplimentar.
Momentan, municipalitatea nu mai face alte demersuri pentru a depune spre finanțare și cele 22 de blocuri cu probleme, respinse.