Sinagoga din Bistriţa a găzduit astă-seară primul film din cadrul Festivalului anual “MU:VI” – o “magistrală naraţiune”, cum a numit variety.com filmul lui Corneliu Porumboiu despre un Costi care află că un străbunic ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. Lui Costi i se oferă şansa de a împărţi comoara.
O mână de tineri – Asociaţia Culturală Group Seven – care nu se lasă descurajaţi de faptul că în Bistriţa nu există cinematograf de o bună bucată de vreme şi nici de faptul că un festival faimos precum TIFF-ul se desfăşoară destul de aproape de Bistriţa – se încăpăţânează de 10 ani încoace să facă un festival de film – “MU:VI”.
“L-am conceput ca pe un proiect de educaţie cinematografică şi încercăm tocmai să readucem cinematograful la valoarea şi importanţa pe care o avea odată. Poate să suplinim absenţa lui cu 10 zile de filme atent selecţionate… Parcă suntem tot mai puţini, am observat, figuri care cândva erau acum nu se mai regăsesc între spectatori, fie că sunt prin alte oraşe, fie nu au cum să vină…” a povestit pentru Bistriţeanul.ro, Florin Tămaş, preşedintele Asociaţiei “Group Seven”.
Florin Tămaş a recunoscut că actualul format al “mu:vi”este total diferit de primele ediţii care au avut loc chiar în Cinematograful Dacia (acum în renovare) şi că insistă să continue cu acest festival de dragul publicului “în creştere”, care va fi vizibil mai târziu, de dragul tinerilor din marile licee ale oraşului care au astfel acces la filme speciale.
"Nu este un mare secret să faci un festival de film. Trebuie doar să vrei să faci ceva iar lucrurile se pun în mişcare..." a mai spus Florin Tămaş.
Filmul lui Corneliu Porumboiu care a rulat în prima seară a festivalului a cucerit în acest an Premiul Zilelor Filmului Românesc TIFF 2O15 şi premiul „Un Certain Talent" la prestigioasa competiţie de la Cannes – având drept preşedinte al juriului la această secţiune pe actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini.
Pelicula spune povestea unui Costi care lucrează la primărie şi este rugat de un vecin să-i împrumute nişte bani ca să-şi salveze casa scoasă la vânzare de bancă. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita liniştea, are şi el credite la bancă. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate - jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale...
Rolurile principale în filmul "Comoara" sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele "Aferim!", "Câinele japonez", "Domnişoara Christina"), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectaţi în urma unui casting care s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni, informează Mediafax.