Turistii ne-au cam ocolit judetul in luna decembrie a anului trecut. Potrivit statisticilor, numarul celor care ne-au vizitat la sfarsit de an a fost mai mic fata de luna noiembrie 2011 cu aproape 600 de persoane.
Potentialul turistic al judetului Bistrita-Nasaud este extrem de bogat. Zona montana poate fi vizitata de turistii care iubesc drumetiile, odihna si sporturile. Regiunea carstica a Muntilor Rodnei include cateva pesteri de o mare valoare speologica: Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca pestera din Romania) sau Pestera Jgheabul lui Zalion.
Exista si puncte de interes turistic precum: statiunea Sangeorz-Bai cu ape minerale medicinale si de masa, Piatra Fantanele cu castelul-hotel "Dracula", zona Colibita cu lacul artificial si barajul situat pe raul Bistrita, Valea Vinului, Parcul Dentrologic Arcalia cu numeroase plante autohtone si exotice si Iezerele Bumbaiescului si Lacurile Taul Petros sau Taul Lala Mare.
In judet se gasesc, de asemenea, numeroase monumente istorice si arhitecturale. Interesante descoperiri arheologice pot fi vizitate la Ardan, Bistrita, Coldau, Dumitrita, Saratel, cat si ruinele cetatilor Ciceu si Rodna. Printre monumentele arhitectonice ale judetului se numara bisericile de lemn de la Sarata, Silivasu de Campie, Spermezeu, Salcuta, Tigau, Zagra, bisericile evanghelice de la Herina, Dipsa, Bistrita, dar si zona "Sugalete".
Cu toate acestea, in decembrie anul trecut, numarul turistilor care ne-au vizitat judetul a fost in scadere, inregistrandu-se aproape 3.900 de persoane, cu circa 600 mai putine decat luna anterioara. In noiembrie 2011, circa 4.500 de turisti au petrecut in medie 2 zile in Bistrita-Nasaud.
Un motiv ar fi faptul ca multi dintre straini, precum si cei din alte judete ale tarii au fost atrasi de mitul lui Dracula, stiut fiind faptul ca personajul lui Bram Stoker este unul dintre cele mai recunoscute branduri turistice din lume. Anual, zeci de straini vin la castelul Dracula de la Piatra Fantanele sa-si petreaca Halloween-ul la noi, sarbatoarea fiind marcata in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie.
Si numarul locurilor de cazare pus la dispozitia turistilor a scazut in decembrie comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Daca in ultima luna a anului trecut au fost disponibile 852 de camere, cu o capacitate de 1809 locuri, in decembrie 2010 au existat 1019 camere cu o capacitate de 2087 de locuri.
Acest lucru se datoreaza si faptului ca multe unitati de cazare au fost inchise din motive financiare, unul dintre cele mai mari complexuri turistice din judetul nostru care nu mai functioneaza fiind Poiana Zanelor din Valea Mare care atragea anual mii de turisti din tara.
Inca o data statisticile ne arata ca avem nevoie urgenta de proiecte si activitati de promovare a turismului in Bistrita-Nasaud.