În weekend a avut loc etapa națională de enduro în pădurea Codrișor. La fel ca în cazul raliului Femina, organizatorii nu au solicitat asistență medicală, deși legea îi obligă! Abia după prima zi, în care un bărbat a căzut și a suferit fracturi, au apelat la un echipaj medical. Instituțiile spun că nu sunt responsabile, legea contrazice!
Pădurea Codrișor a găzduit în perioada 8-9 aprilie, weekendul trecut, etapa națională a campionatului de enduro. Bistritz Bike Shop a fost organizatorul acestui eveniment în cadrul căruia pasionații s-au aventurat pe biciclete pentru a-și demonstra talentul. În prima zi de competiție s-au desfășurat calificările, iar duminică - finalele.
Din păcate, deși în urmă cu o lună se credea că organizatorii de evenimente și-au primit lecția după raliul Femina, nici la enduro nu s-a solicitat asistență medicală pe parcursul primei zile de concurs. La fel ca la raliul Femina, a avut loc un accident destul de serios: un bărbat a căzut de pe bicicletă și s-a ales cu fracturi.
Organizatorii au solicitat duminică - 9 aprilie, după accident, în a doua zi de competiție, serviciile unei ambulanțe din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.
Întrebarea care se pune este cine supervizează aceste acțiuni. Cine poate verifica dacă participanții la un eveniment sunt în siguranță și cine poate sancționa organizatorii dacă este cazul?
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița a declarat pentru Bistrițeanul.ro că nu este de datoria instituției pe care o reprezintă să verifice acest lucru: „Nu e de competența primăriei să verifice dacă este sau nu asistență medicală. Organizatorii fac o solicitare către primărie să se avizeze organizarea evenimentului. Avizul îl dă o comisie care e formată din reprezentanți ai primăriei, ai jandarmeriei, ai poliției rutiere și sigur - locul de întâlnire este Primăria Bistrița, dar asta nu înseamnă că primăria e organizatorul evenimentului”.
Cu toate acestea, Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, specifică clar în articolul 105 că autoritățile NU AU VOIE să autorizeze evenimente care nu asigură asistența medicală de urgență.
„(10) Asistența medicală de urgență la spectacole în aer liber, festivaluri și manifestări sportive se solicită obligatoriu de către organizator, pe baza unor contracte încheiate cu serviciile private sau publice de urgență prespitalicească. Autoritățile publice aprobă desfășurarea acestor evenimente numai în cazul în care asistența medicală de urgență este asigurată în mod adecvat, conform normelor în vigoare.”
IMPORTANT! Asistența medicală de urgență este diferită de echipaje abilitate să acorde primul ajutor!
Bărbatul care a fost rănit în timpul competiției din weekend este din Chișinău și are 33 de ani. În urma căzăturii, s-a lovit la umăr: «A căzut cu bicicleta și avea un traumatism de umăr, probabil o fractură de claviculă, dar nu avem diagnosticul sigur. A fost adus la ambulanță de către un echipaj de la salvamont care i-a acordat primul ajutor și i-a imobilizat membrul superior. L-au predat la un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean și transportat la spital», a declarat pentru Bistrițeanul.ro purtătorul de cuvânt al SAJ Bistrița-Năsăud, Monica Borz.
În ceea ce privește sancțiunile și cine trebuie să le acorde, Primăria Bistrița și Inspectoratul de Poliție Județean nu au venit cu informații.
Asistența medicală de urgență la un eveniment se face în schimbul unei sume de bani care se calculează conform legii.
Foto: ProSport