În satele şi cătunele mărginaşe ale judeţului nostru se vorbeşte încă frecvent despre câteva interdicţii care trebuie respectate cu stricteţe în ultima zi a anului: nu ai voie să mături şi nu ai voie să scoţi gunoiul din casă, pentru că ţi-ai putea înstrăina „norocul”. În ultima zi a anului e interzis să plângeți sau să strănutaţi! Aduce ghinion!
La Ardan se spune că între Crăciun şi Bobotează, femeile nu trebuie să împungă cu acul, ca să nu intre lupul între oi. Că nu e bine să speli sau să faci leşie – până nu se sfinţesc apele de Bobotează. Că nu se toarce, căci fetele din casă nu se vor mai putea mărita un an întreg. Că nu se cârpeşte, căci vitele ar putea rămâne sterpe.
În satele din amontele Văii Ţibleşului – femeile nu aveau ce căuta la casa omului – nici în ajun, nici în prima zi de An Nou, căci se considera că femeia aduce doar sărăcie la casa omului.
Dacă vreuna nu ştia sau uita de interdicţia aceasta – unul dintre bărbaţii casei trebuia să iasă şi s-o alunge „ca pe-o lepădătură”, de preferinţă chiar să arunce după ea cu jar din sobă…
Pentru norocul la vite în noul an, pentru prinderea roiurilor de albine din vara ce va veni – în ajun de An Nou nu e bine să dai din casă lapte sau miere, căci îţi înstrăinezi norocul – iar la Dobricel, pe masa de Anul Nou nu se pun bucate de pasăre (care scurmă, dând cu picioarele înapoi, ceea ce ar readuce trecutul cel rău în noul an) ci doar bucate de porc – care scurmă cu râtul tot înainte.
Din toate aceste tradiţii admirabil descrise în volumul „Sărbătorile ciclului social şi calendaristic. Munci şi zile în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului” (autori Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian) unele s-au păstrat până în ziua de azi – locuitorii contemporani ai judeţului înţelegând astfel să ducă mai departe tradiţia strămoşească.
În plus, locuitorii de azi iau în calcul şi câteva superstiţii moderne, precum acelea că astăzi, în ultima zi a anului – nu aveți voie să plângeți, să strănutați, să spargeți pahare, să folosiţi foarfeca - căci toate sunt semne clare că ghinionul ne va urmări tot anul viitor!
Nu aveți voie să ţineți în casă, la vedere, înainte de 1 ianuarie, calendare ale anului următor. Și acesta este un semn rău, iar dacă nu aveţi de mers nicăieri şi stați pur şi simplu în casă – trebuie să purtați haine noi asortate neapărat cu ceva roşu, anti-deochi.
Dacă cerul este senin de Revelion, se spune că anul viitor va fi extrem de bun, în schimb dacă este ger şi zăpadă sclipitoare pe străzi – începe un an prosper, cu multe nunţi. Tot prosperitate se anunţă şi dacă vântul bate dinspre sud în noaptea dintre ani. Vântul din nord, în schimb, aduce vreme rea, cel de la răsărit „promite” foamete şi calamităţi, în timp ce vântul dinspre vest e semn de spor la lapte şi peşte, dar vesteşte şi moartea unei persoane importante. Dacă vântul se încăpățânează să nu sufle deloc, ne putem aștepta la bucurii şi succese pe toate planurile.
Nu trebuie să vă lipsească azi crenguțele de vâsc, frumos și cochet amplasate deasupra ușii camerei în care se află masa plină cu bucatele de Revelion. Tradiția spune că vâscul este aducător de noroc, spor în casă și sănătate pentru locuitorii casei, și tot vâscul este cel care atrage îngerii și pune bolile pe fugă.