Dezbaterea publică de ieri pe tema modernizării Pieței Centrale a stârnit interesul a numeroși comercianți din zonă care s-au plâns municipalității că închiderea traficului le va afecta serios afacerile. Printre propunerile de modernizare s-a aflat și amplasarea unui monument al sculptorului Grigore Bradea.
Municipalitatea a organizat ieri o dezbatere publică pe tema modernizării Pieţei Centrale a orașului, proiectul fiind făcut de firma de arhitectură SC Planwerk SRL din Cluj-Napoca.
Comercianții din zonă s-au plâns că le vor fi afectate afacerile, iar ecologiștii că va fi distrus spațiul vrede și că vor fi tăiați foarte mulți copaci.
Oamenii de afaceri au susținut că odată cu crearea pietonalului Liviu Rebreanu magazinele din această zonă au început să dea faliment deoarece comportamentul cliențului bistrițean este unul atipic: el trebuie să ajungă cu mașina până la ușa magazinului.
Oamenii de afaceri i-au amintit primarului că în prima campanie electorală a promis că va deschide traficul auto pe pietonal. La rândul său, Ovidiu Crețu nu a pierdut ocazia să explice: „Am redeschis în 2008 circulația pe un singur fir, la cererea a sute de oameni. Nu a fost o idee prea bună, alte câteva mii mi-au cerit să o reînchid” a spus primarul amintind de experiența nefericită din 2008 când a fost amenjată o bandă de circulație pe pietonal și făcând referire la rezultatele referendumului care ai scos la iveală că mii de bistrițeni își doresc o zonă pietonală.
Arhitecții de la SC Planwerk SRL din Cluj-Napoca le-au explicat oamenilor de afaceri bistrițeni că circulația pe Dornei – Piața Centrală – Șincai nu este închisă total, riveranii având în continuare aces auto, dar pe această rută nu se va mai desfășura traficul de tranzit.
S-a luat în calcul și o variantă de menținere a traficului auto pe strada Nicolae Titulescu, cu întoarcere fie pe strada Coșbuc, fie pe Șincai, iar accesul auto prin fața primăriei să nu fie blocat.
În plus, realizatorii proiectului de modernizare a pieței centrale susțin că în zonele pietonale, așa cum sunt în Sibiu sau Cluj, se pretează altfel de afaceri care, în cele două orașe merg fără probleme, iar faptul că pietonalul închide afacerile este un mit.
„Dacă au falimentat afecerile de pe pietonal ar fi însemnat că cele de pe Dornei ar fi trebui să înflorească, ori nu este așa” spun susținătorii proiectului.
Problema locurilor de parcare a fost adusă în discuție de fostul viceprimar al Bistriței, Ioan Peteleu, proiectul întocmit de arhitecții clujeni excluzând total amenejarea unor parcări în zona centrală. Actualul consilier local a susținut că Bistrița nu are parcări supra și subterane, ca alte orașe, ceea ce va îngreuna considerabil accesul în zona pietonală iar din acest motiv zona va fi ocolită.
Arhitectul Eugen Pănescu, cel care a realizat și prezentat proiectul de modernizare a Pieței Centrale le-a spus celor prezenți că toate propunerile făcute de firma de arhitecură pot fi modificate. Deocamdată dezbaterea de ieri a reprezentat o etapă pentru un studiu de soluție privind amenajarea Pieței Centrale, firma de arhitectură și municipalitatea urmând să mai discute despre acest proiect.
Totuși, o idee „îmbrățișată” de toată lumea a vizat amplasarea unei lucrări a celebrului sculpor bistrițean, Grigore Bradea, în Piața Centrală. Propunerea a venit de la Florin Chereji, reprezentantul Asociației Bistrița Civică. Ideea a fost bine primită de municipalitate care a promis că va lua legătura cu familia sculptorului pentru a vedea dacă printre lucrările lui Grigore Bradea există una de dimensiuni mari, care ar putea fi amplasată în această zonă.