Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  174 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



INTERVIU. Florin Săsărman: „Nimic nu e perfect, mai ales când desfășurarea de forțe e atât de mare. Dar tragem învățăminte...!”

05/07/2014 10:13:00 Ioana BRADEA  
Serbările Bistriței Medievale s-au încheiat de câteva zile, iar impresiile se decantează, încă, se trag concluzii și deja se fac planuri pentru ediția de anul viitor. Florin Săsărman, președintele executiv al Asociației Bistrița Medievală, consideră că au fost și aspecte care pot fi îmbunătățite, dar ele nu au impietat frumusețea festivalului.

Cum ai caracteriza în trei cuvinte Serbările medievale care s-au încheiat...?

„Entuziasta sărbătoare a Cetății” i-aș zice ediției tocmai încheiate a festivalului medieval bistrițean. Și asta pentru că publicul numeros care iese pe pietonal în cele trei zile este unul fidel, care intră în jocul propus de organizatori sau de formațiile participante. Trăim cu toții o poveste frumoasă, în care jocul imaginației își are rolul său.

Sunteți mulțumiți, voi, ca echipă, de cea de-a 8-a ediție...?

Da, suntem mulțumiți, chiar dacă ne-a fost greu în săptămânile premergătoare festivalului, fiindcă, spre deosebire de primii ani în care organizam Serbările, în calendarul medieval din Transilvania au mai apărut evenimente în această perioadă, ceea ce limitează oarecum opțiunile pentru trupele pe care vrem să le invităm. Pe de altă parte, constatăm că mulți dintre cei angrenați în mișcarea medievală românească își doresc să vină la Bistrița (meșteri, artiști), ceea ce ne bucură.

Dar, greutățile sunt făcute să fie depășite și acum nu putem decât să ne bucurăm că provocărilor apărute le-am găsit soluții bune. Și, ca să se înțeleagă ceea ce spun, să știti că inițial am vrut să organizăm un campionat de lupte medievale full-contact, o premieră pentru festivalul bistrițean, dar cred că acest lucru va fi posibil doar la ediția viitoare, din motivele expuse mai sus. Partea cavalerească nu a avut de suferit, însă, pentru că prestația Ordinului Cavalerilor Lup, din Târgu-Mureș a fost excepțională, aducând plusul pe care noi îl căutăm la fiecare ediție. Noi, adică membrii Asociației Bistrița Medievală, dar și instituțiilor cu care colaborăm și cărora le mulțumesc și pe această cale.

Care crezi că ar fi marele câștig al acestei ediții, care a fost cea mai reușită „secvență” a festivalului?

Sunt mai multe. Ar fi prima ediție a concursului „Arcașul ținutului Nosnerland”, desfășurat la Muzeul Județean, într-un spațiu perfect pentru o asemenea competiție și care s-a bucurat de interesul multor bistrițeni. Pe viitor vom integra aceasta întrecere în scenariile istorice ale festivalului.

Apoi, ar fi ceea ce am spus anterior, prezența și prestația Cavalerilor Lup, conduși de Liviu Pancu, cu care s-a putut face un final al festivalului pe măsura poveștii medievale derulate în cele trei zile. Pancu, fiind actor și regizor, răspunde constructiv la solicitările noastre, ceea ce înseamnă foarte mult.

A fost și „Curtea comedianților” a celor de la Truverii, care s-ar cere repetată câțiva ani la rând, pentru că stilul acesta de teatru stradal ar putea găsi discipoli și la Bistrița. Și ar mai fi ceva: le-am propus bistrițenilor, în ultimele trei ediții ale Serbărilor Bistriței medievale un moment distractiv, în care să se poată implica și aici mă refer la apărarea cetății (de lemn) cu mâinile...goale, în final cu pungi cu apă. Și am văzut mulți copii (principalii noștri susținători) veniți de acasă cu pungi cu apă, dorind să apere cetatea, nicidecum s-o asedieze alături de partea barbară, ceea ce înseamnă că entuziasmul este la el acasă la acest festival.

Ce te-a nemulțumit sau ce crezi c-ar fi putut să iasă mai bine?

Întotdeauna sunt aspecte care pot fi îmbunătățite, dar mă bucur că nu au fost aspecte care să impieteze frumusețea festivalului. S-a spus că în acest an avem un festival pașnic, pacifist, făcându-se aluzie la lipsa scenariilor istorice de genul celor din edițiile de până acum, în care cetatea era atacată și se desfășurau lupte cam prin toate zonele pietonalului. Am scris toate acele scenarii, inspirate din istoria Bistriței, dar în acest an am avut o limitare de care am ținut cont. Dacă vă aduceți aminte, întotdeauna cetatea a fost atacată prin pasaje, fie că a fost vorba de tătari, fie că a fost vorba de moldoveni sau de mercenarii lui Basta. Acuma, toate pasajele sunt în lucru și nu le-am mai putut folosi în acest scop. Iar pe pietonal, odată cu înmulțirea teraselor, nu prea mai avem spațiu pentru așa ceva, folosirea armelor în acea zonă fiind destul de periculoasă...

Ce spui de ecourile în presă ale evenimentului?

Cred că ecourile au fost foarte bune, dar nu vreau să le amplific eu, aici. Și mai cred că cititorii care au văzut medievalul sunt cei mai în măsura să (ne) judece și să judece ce s-a scris. Oricum, eu le mulțumesc colegilor din presă pentru interesul pe care l-au arătat festivalului, la toate edițiile de până acum, că gustă jocul imaginativ pe care îl propunem noi. Dacă au fost și opinii negative, este firesc, nimic nu este perfect, mai ales la o manifestare care implică o așa mare desfășurare de forțe. Tragem învățăminte din tot!

Ce ți-ai dori în plus, în scenariu, pentru anul viitor? Dacă ar fi fost fonduri mai multe s-ar fi putut face și lucruri mai multe sau mai spectaculoase...?

Dacă va rămâne liber spațiul din fața scenei, până în zona librăriei George Coșbuc, așa cum a fost în acest an, ne putem gândi la o așezare spectaculoasă a mai multor tabere de cavaleri. Dar ceea ce ne dorim noi foarte mult, mai ales după experiența Taberei medievale de la Heidenfeld, din 2010, este să avem resurse să invităm o mare formație de muzică medievală la Bistrița, gen Corvus Corax.

Aceasta ar însemna să atragem turiști, cum s-a întâmplat și la Heidenfeld, unde am finanțat concertul trupei Haggard prin vânzarea de bilete, ceea ce nu se poate face în cazul unui concert pe pietonal. Oricum, le mulțumesc tuturor pentru interesul acordat festivalului medieval al cetății Bistriței! Și anul viitor așteptăm cât mai mulți bistrițeni să ni se alăture, din nou, costumați în straie medievale....

7475 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro