Pădurea de suflet a bistriţenilor, Codrişorul, s-a animat zilele trecute cu ajutorul voluntarilor din jurul Asociaţiei Bistriţa Civică: Florin Chereji, preşedintele acesteia, explică într-un interviu pentru Bistriţeanul.ro că urmează lecţii de botanică în natură, concerte, concursuri applicative şi drumeţii în aprilie şi mai.
De Ziua Internaţională a Pădurilor au adunat aproape 3 tone de mizerii din Codrişor şi i-au bătut potecile în căutarea unor idei care să îmbunătăţească proiectul “Salvăm Pădurea Codrişor”. Iar lucrurile nu se opresc aici: “Vom marca potecile, în săptămâna "Şcoala alfel", vom merge cu elevii din şcolile bistriţene în Pădurea Codrişor pentru lecţii de botanică în natură şi agreement iar în lunile aprilie şi mai vom organiza mai multe concerte, concursuri applicative şi drumeţii…” afirmă Florin Chereji, preşedintele Bistriţa Civică.
Sunteți mulțumit de felul în care au decurs acțiunile din acest weekend în proiectul „Salvăm Pădurea Codrişor”...?
Chiar dacă am fost foarte puţini – având “concurenţă” serioasă din partea altor ONG-uri sau autorităţi, care s-au gândint la “Ziua Pădurii” – am reuşit să finalizăm poteca Veveriţelor, în sensul că am creat câteva serpentine în plus, astfel încât persoanele mai puţin antrenate să poată urca uşor în poienile din vârful dealului Codrişor iar duminică am adunat aproape 2,5-3 tone de gunoaie...
Mai există emoții sau temeri legate de centura ocolitoare care ar putea să distrugă Pădurea Codrișor…? Sau poate fi considerată doar o secvență depășită care nu mai pune probleme privind securitatea pădurii…?
Chiar dacă perspectiva implementării acestui proiect aberant şi ilegal este tot mai îndepărtată, riscul mai există; vom fi siguri că am rezolvat problema şi am salvat pădurea Codrişor pentru bistriţeni în momentul când varianta ocolitoare SUD 2 (prin pădurea Codrişor) va fi scoasă din Planul Urbanistic General.
I-ați invitat pe bistrițeni să vină cu idei și sugestii în acest proiect… Au apărut ceva propuneri noi la întâlnirea de sâmbătă…?
Au venit multe idei noi, cum ar aceea de a amenaja o zonă tematică, unde profesorii de ştiinţele naturii să poată face lecţii în aer liber cu elevii. Un grup de elevi a propus amenajarea unui loc pentru skateboard. S-a discutat şi despre marcarea potecilor astfel încât turiştii să nu se rătăceasca prin pădure şi multe altele...
Cum s-ar putea dinamiza (dinamita?:) puțin lenea bistrițenilor…? Se pare că mulți sunt de accord cu proiectul și îl admiră de pe margine, însă implicarea activă a cetățenilor parcă ar lăsa de dorit…
Eu pun participarea în număr mai redus la astfel de activităţi pe seama faptului că bistriţenii nu prea îşi cunosc pădurea Codrişor. Este darul naturii pentru bistriţeni iar antecesorii noştri au ştiut folosi acest dar al naturii, până prin 1970 pădurea era amenajată ca zonă de agrement, de promenadă... Dar vom încerca să organizăm şi pe viitor o serie de activităţi atractive pentru bistriţeni (în special pentru copii si tineri, dar nu numai) pentru ca tot mai mulţi să vină să vadă pădurea pe care sunt sigur că o vor îndrăgi... Apoi va intra în reflex să facă măcar o plimbare săptămânală prin pădure...
V-ați referit în termeni duri pe facebook la nesimțiții care aruncă gunoaie în pădure… Ați adunat 2-3 tone de deșeuri, ceea ce pare enorm… Cu ei cum se poate lupta în continuare…?
Prin două căi, mă gândesc.... Prima ar fi "cu buna", prin educaţie... Cum spuneam înainte, dacă vor fi tot mai mulţi care vor îndrăgi pădurea, aceasta va fi mai bine protejată. A doua cale, "cu bota", prin coerciţie, dar noi, societatea civilă nu putem acţiona concret, putem doar să semnalăm faptele regretabile care se produc în jurul nostru... Vom sta pe capul autorităţilor abilitate pentru a preveni şi limita astfel de fenomene. Sperăm ca, în timp, respectul pentru natură va deveni primordial pentru bistriţeni şi români, în general…
Proiectul Salvăm Pădurea Codrișor este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Raiffeisen Bank administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Pentru detalii suplimentare despre proiect puteţi să vizitați site-ul www.bistritacivica.ro