In goana după dat kilograme jos şi adaptarea siluetei la un model de multe ori imaginar, construit de mass-media, femeia ajunge adesea să-şi creeze o părere negativă despre ea însăşi şi o ambiţie constantă din scăparea greutăţii “în plus”.
Despre caracteristicile unei femei puternice şi sănătoase, dar şi raportul care există între frumuseţe şi sport, aflăm mai multe de la Virgil R. Rus, instructor de tae-bo/cardio-gym, cu peste 10 ani de experienţă în munca în echipă cu femeile.
“...o femeie puternică este acea persoană care îşi propune obiective tangibile, reale şi care îşi poate asigura o anumită independenţă în viaţa ei.”
Rep: Trăim într-o lume a paradoxurilor în care mass-media şi publicitatea ne propun diferite idealuri de frumuseţe. De la modelele anorexice de pe podium s-a trecut la femeia naturală, cu forme, iar recent este promovat din ce în ce mai des conceptul “strong is the new skinny”. Ce implică ideea de “strong” şi “power” când vine vorba de o femeie, în afară de un abdomen plat şi un corp tonifiat?
“Strong” este un adjectiv cu multe semnificaţii şi de multe ori este înţeles greşit, mai ales când vorbim despre întreţinere corporală. “Strong” înseamnă puternic, solid, tare, robust, pronunţat, viguros, ori toate acestea eu consider că nu sunt în armonie cu gingăşia, graţia, supleţea, într-un cuvânt, cu feminitatea.
O femeie puternică nu înseamnă nicidecum în concepţia mea o persoană anorexică, cu pătrăţele sau una plină de muşhi, care să te doboare la skanderberg, ci acea femeie care dovedeşte eleganţă şi fineţe în atitudine, dar şi în motricitate, acea femeie care în momentul în care îmbracă echipamentul de sport dovedeşte o energie greu de egalat. De asemenea, o femeie puternică este acea persoană care îşi propune obiective tangibile, reale şi care îşi poate asigura o anumită independenţă în viaţa ei.
Frumuseţea femeii este de cele mai multe ori greşit “dictată” de mass-media, care prin tehnici de manipulare, doresc un anumit “produs” pentru industria lor, un exemplu fiind industria fashion unde cei implicaţi “strică” imaginea femeii doar pentru a pune într-o lumină favorabilă un produs sau altul pe care ei îl creează. In opinia mea, acestea sunt modelele care evidenţiază în fapt cum nu ar trebui să arate o femeie sănătoasă şi puternică.
Sunt studii făcute de cercetătorii americani care au relevat faptul că persoanele de sex feminin care s-au jucat în copilărie cu păpuşa Barbie au devenit anorexice, cu mari probleme de sănătate fizică, iar cele care nu au putut din diferite motive să arate exact ca acea păpuşă sau chiar s-o depăşească în talie, au devenit depresive şi chiar obeze, un efect al nemulţumirii lor reflectat prin renunţare şi mai apoi prin apelare la vicii printre care şi supraalimentaţia.
Ca să concluzionam, “strong” sau “power” ar trebui să-l raportăm, când vorbim de persoanele de sex feminin, la starea de sănătate şi eventual la modul de desfăşurare şi de realizare a obiectivelor vieţii, atât.
„Sportul, exerciţiul fizic ameliorează prin efecte potenţialul biologic uman, dar şi psihicul, raportul dintre sport şi frumuseţe, dar şi viceversa fiind unul foarte puternic.”
Rep: Frumuseţea este sport sau sportul este frumuseţe?
Deşi femeia este frumoasă prin natura ei şi o minune prin destinul său, practicantele de sport, în mod special cel recreativ, favorizează frumuseţea fizică, întârziind deci efectele degradabile şi inevitabile pe care ontogeneza le aduce odată cu etapele ei. Insă trebuie să fim atenţi, exagerările pot aduce prejudicii uneori iremediabile în această direcţie. Sunt persoane, chiar şi specialişti, care nu respectă anumite principii şi tehnici de antrenamente şi pot strica mai mult decât să menţină sau să modeleze. Si am să vă dau un exemplu. Mi se întâmplă să văd persoane care să dorească să-şi modeleze talia, mai exact s-o subţieze, şi ori de cate ori le văd prin sală, aceste persoane nu ezită să ia câte-o greutate şi să facă îndoiri laterale de trunchi cu o poftă de nedescris, uneori până la epuizare. Nu de puţine ori însă, se întâmplă ca aceste persoane să-şi tonifieze talia până într-acolo încât să piardă şi ce au avut.
Sportul, exerciţiul fizic ameliorează prin efecte potenţialul biologic uman, dar şi psihicul, raportul dintre sport şi frumuseţe, dar şi viceversa fiind unul foarte puternic.
Rep: De ce fac femeile mişcare? Care-i psihologia lor?
Cele care practică sportul o fac în primul rând pentru că se respectă. Apoi pentru că au conştientizat beneficiile sportului. Vorbim bineînţeles de fetele care optează să facă sport constant, cu o frecvenţă de 3-4 ori pe săptămână. Efortul depus în bucătărie sau în grădină nu se pune. Este şi acesta un gen de mişcare, dar exerciţiul fizic are rolul lui bine determinat. Femeile fac sport pentru efectele vizibile, anti-aging, care sunt reflectate de un corp tonifiat şi plin de viaţă.
Referitor la partea psihologică a femeilor de a face mişcare, este un aspect destul de delicat, din simplul motiv că de la psihic porneşte totul. Sunt foarte multe femei frumoase dar care din păcate doresc extreme, supunându-şi corpul la eforturi exhaustive, iar acest lucru poate avea efecte neplăcute dereglând organismul şi putând chiar să-l îmbolnăvească. Sunt femei care au o imagine falsă despre ele, deşi nu au probleme de greutate. Nu de puţine ori acestea ajung anorexice sau au probleme grave de sănătate şi asta pentru că, aşa cum spuneam mai sus, mass-media prezintă uneori un produs finit în Photoshop. Pe de altă parte, există, din păcate, şi femei care prezintă forme grave de obezitate morbidă sau alte afecţiuni datorate lipsei mişcării.
“Am trei persoane care sunt şi constante şi care au şi job-uri solicitante, dar care, când se aproprie ora 19H00 se urcă în maşină şi vin la sală de la 40 de kilometri distanţă [...]. Toată stima pentru acestea, sunt un exemplu de femei puternice şi care ştiu ce vor.”
Rep: Ai o echipă formată din peste 50 de fete la ora actuală. Unele dintre ele practică programul propus de tine de ani de zile. Ce schimbări ai constatat că apar în atitudinea celor cu o prezenţă constantă la ore?
Am cea mai frumoasă echipă şi cele mai puternice doamne şi domnişoare, la propriu, şi nu o spun eu, ci foarte multă lume care le cunoaşte. Raportat la spaţiul la care mă desfăşor, la numărul limitat de ore (3 ori/săptămână) şi chiar la tariful abonamentului, aceste peste 50 de persoane participante reprezintă un număr foarte bun, însă fără a fi lipsit de modestie, ştiu că dacă aş avea o sală cu capacitatea de 500 de persoane dotată cum este aceasta de 5 stele, şi cu îmbunătăţirile şi pretenţiile mele, aş avea programe care s-o umple.
Ce schimbări am constatat la cele care vin constant? In primul rând, pentru foarte multe dintre acestea, timpul s-a oprit pe loc atunci când au ales să practice sportul şi chiar s-a dat înapoi pentru cele mai multe. Există persoane care participă de peste 3-5 ani cu vârste între 30 şi 40 de ani şi la cum arată le poţi pierde uşor într-un grup de tinere adolescente. Frecvenţa este foarte importantă şi vă asigur că oricine participă după trei luni, un an, sau cinci va constata acelaşi lucru, timpul se va opri pentru câţiva zeci de ani chiar.
Nu mai puţin importantă este schimbarea care apare la nivelul atitudinii lor, şi-au cultivat încrederea, disciplina şi modul de viaţă sănătos, aspect care determină calitatea vieţii.
Rep: Categoria de vârstă a fetelor din echipă diferă în medie de la 18 la 40 de ani. Ce crezi că le aseamănă? Ce le deosebeşte, când vine vorba de scopul de a merge la sală?
Ce le aseamănă? Atitudinea faţă de ele în primul rând şi mai apoi faţă de scopul pentru care au ales această activitate. Cele mai multe persoane de sex feminin vin pentru a slăbi, însă o parte descoperă în timp şi alte efecte. Starea de bine ameliorată, stresul mai bine gestionat, caracteristică a oamenilor puternici, că tot am vorbit mai sus de putere.
Nu ştiu în schimb ce le deosebeşte, dar ştiu că atunci când vrei, poţi muta munţii din loc, poţi chiar face naveta de la peste 40 de kilometri doar pentru a te prezenta la sport şi aici am tot respectul pentru acelea care fac aceste sacrificii. Am trei persoane care sunt şi constante şi care au si job-uri solicitante, dar care, când se aproprie ora 19H00 se urcă în maşină şi vin la sală de la 40 de kilometri distanţă, luni, miercuri şi vineri. Toate stima pentru acestea, sunt un exemplu de femei puternice şi care ştiu ce vor. De asemenea, am vreo 5 persoane care vin de la peste 10 kilometri şi am şi persoane locale care vin constant şi au format nucleul în jurul căruia ne modelăm o parte din universul, din destinul nostru.
“Uneori problemele pe care le confruntă femeia modernă pentru a fi frumoasă sunt necunoscute de cei apropiaţi, iar pentru aceste sacrificii cred că ar trebui respectată mai mult şi apreciată aşa cum este ea.”
Rep: Recent ai iniţiat o activitate cu o intensitate fizică mai crescută, dedicată sezonului estival. Ce ar trebui să ştie femeile care vor să fie într-o formă fizică bună despre timpul şi pregătirea fizică alocate în acest sens?
Da, este un program din cadrul unui proiect demarat în urmă cu trei ani, din dorinţa de a fi aproape de cele care doresc să-şi amelioreze starea de sănătate prin mişcare. Proiectul se numeşte “Dă calitate vieţii practicând sportul recreativ”, după cum se poate vedea este un îndemn, şi activitatea din acest an se numeşte “New Look”.
Rep: De ce această ambiţie de a scăpa cu orice preţ de kilogramele în plus? Cine e de vină?
Ambiţia de a scăpa de kilogramele în plus este datorată tendinţelor cred, dar în opinia mea ar trebui să fie o obligaţie morală pentru supraponderali şi obezi şi o necunoscută pentru persoanele care nu au probleme. Inainte de a alege să slăbeşti, e imperativ să stai de vorbă cu un profesionist (psiholog, instructor sportiv cu studii de lungă durată şi experienţă în domeniu, nutriţionist sau medic de familie) şi apoi să decizi dacă mai e nevoie sau nu să dai kilogramele jos şi ce activităţi sportive îţi sunt recomandate.
Rep: Cum vezi evoluţia imaginii femeii din ultimii 10 ani, de când ai început să lucrezi cu un grup de femei şi până azi, când ţii ore cu ele într-un complex de cinci stele?
Raportându-mă la persoanele ce trec pragul sălii unde-mi desfăşor activitatea, cu fiecare an, imaginea este din ce în ce mai bogată şi mai frumoasă. Am o echipă de cinci stele, deci era normal să ajungem să ne desfăşurăm activitatea într-o asemenea locaţie. Raportat la ce se mediatizează, imaginea este destul de voalată şi uneori şi în dezacord cu principiile eleganţei şi esteticii corporale. Dar ca orice val, va trece şi acesta. Uneori problemele pe care le confruntă femeia modernă pentru a fi frumoasă sunt necunoscute de cei apropiaţi, iar pentru aceste sacrificii cred că ar trebui respectată mai mult şi apreciată aşa cum este ea.
Raluca Berci