Încă de mic copil a iubit muzica populară, prezentă permanent în familia lui, şi tot de mic copil a urcat pe scenă alături de un mare interpret al muzicii populare. Este fiul Otiliei Berbecar, de la ITM, e student la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj şi e convins că pentru orice fel de muzică îţi trebuie calitate, cultură şi dăruire.
Reporter: Cum ai început să cânţi muzică populară…?
Bogdan Berbecar: Pot spune că am moştenit dragostea pentru cântecul popular românesc. Îmi amintesc cu drag prima mea apariţie pe scenă, la vârsta de aproximativ 6 ani, alături de un mare interpret al muzicii populare, la zilele unei comune de la noi din judeţ. Mai târziu, în liceu având colegi şi prieteni care m-au auzit cântând şi mă rugau să cânt cam peste tot pe unde ne adunam – susţinut fiind şi de părinţii mei, m-am înscris la Ansamblul Codrişorul. Mai apoi am început colaborarea şi cu Ansamblul Balada. Am participat la mai multe concursuri, printre care şi cel de la noi din judeţ “Pană de păun”, unde am obţinut premiul cel mai important şi anume cel al publicului… Şi aşa am hotărât să studiez muzica populară...
Reporter: Cum de ai ales acest gen şi nu pop, dance, rock, care e parcă mai pe gustul tinerilor...?
Bogdan Berbecar: Îmi plac toate genurile de muzică, dar cea folclorică mă atrage în mod deosebit fiindcă este genul de muzică despre care eu cred că mă reprezintă şi pe care o interpretez cu o deosebită plăcere...
Reporter: Cum e la Cluj? Cum e să fii studentul profesorului Ioan Bocşa...?
Bogdan Berbecar: Îmi place Clujul din toate punctele de vedere. Cel mai important lucru este că pot participa la cel puţin un spectacol în fiecare săptămână, atât ca spectator, cât şi ca invitat… Ca profesor, Ioan Bocşa este o persoană exigentă, un om integru de mare cultură, care nu acceptă niciun compromis în ceea ce priveşte calitatea muzicii. Se poate discuta cu dânsul absolut orice – şi ca student al său, dar şi în calitate de coleg de scenă…
Reporter: Ce studiaţi acolo practic…?
Bogdan Berbecar: În fiecare an studiem o zonă folclorică de unde culegem folclor autentic pe care îl punem în scenă şi prezentăm spectacole cu materialul studiat, în cadrul Ansamblul Icoane condus de însuşi profesorul Ioan Bocşa. Sunt foarte atractive cursurile lui, pentru că avem de învăţat fiecare zonă în parte şi parcurgem atunci nu doar modul de interpretare specific zonei, dar şi obiceiurile şi tradiţiile specifice. Într-un cuvânt, pot spune că orele pe care le petrecem alături de maestrul Ioan Bocşa sunt cu adevărat deosebite.
Reporter: De ce ar fi nevoie de Conservator pentru a cânta muzică populară? Senzaţia generală este că oricine poate interpreta acest gen…
Bogdan Berbecar: Petru a face orice fel de muzică îţi trebuie calitate, cultură şi dăruire care nu se pot dobândi fără un studiu de specialitate aprofundat. Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, ca orice unitate de învăţământ superior, de altfel, este instituţia unde se pot perfecţiona aceste studii. Şi cu cât studiezi şi aprofundezi mai mult – cu atât calitatea este mai mare…
Reporter: Care ar fi cea mai mare realizare a ta în acest domeniu? Care crezi că ar fi punctul maxim al carierei? Să cânţi pe o anumită scenă, să fii cunoscut peste tot, să ai bani şi să trăieşti doar din cântat...?
Bogdan Berbecar: Deocamdată, un prim pas ar fi să realizez un album cu muzică populară tradiţională din zona judeţului nostru. Un punct maxim al carierei în muzică nu cred că există, pentru că studiul ar trebui să fie permanent în acest domeniu…