Interesele cetăţenilor europeni în general şi ale cetăţenilor români în special trebuie să aibă o prioritate absolută în negocierile viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit!
În şedinţa plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, au fost supuse la vot o serie de rapoarte, propuneri de rezoluţie şi recomandări printre care şi propunerea de rezoluţie cu privire la negocierile cu Regatul Unit în urma notificării acestuia cu privire la intenția sa de a se retrage din Uniunea Europeană.
Retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană reprezintă un eveniment regretabil dat fiind că Uniunea ne-a asigurat timp de 60 de ani pace și prosperitate și ne-a ghidat în spiritul principiilor de reciprocitate și solidaritate. Cu toate acestea, având în vedere că orice stat membru are dreptul de a se retrage din UE recurgând la mijloace democratice, trebuie să ne asigurăm că acest proces se desfășoară într-un mod ordonat, fără a perturba demersurile Uniunii.
De asemenea, se impune aplicarea unui tratament echitabil statutului juridic al cetățenilor UE-27 care locuiesc în Regatul Unit. Interesele acestora trebuie să aibă prioritate absolută în negocieri astfel încât cetățenii UE-27 să nu fie afectați negativ de retragerea Regatului Unit. Astfel, trebuie să se identifice soluții echitabile în vederea respectării principiilor nediscriminării, simetriei și echității.
Opțiunea celor 51,8% dintre persoanele care au votat în Regatul Unit pentru părăsirea Uniunii Europene trebuie respectată, motiv pentru care m-am exprimat în favoarea acestei propuneri de rezoluții. Am convingerea că Uniunea Europeană va stabili pe viitor un parteneriat echilibrat în ceea ce privește drepturile și obligațiile, iar negocierile se vor desfășura în condiții de transparență.
Europarlamentar Daniel Buda
(P)