Biblioteca Judeteana Bistrita-Nasaud in parteneriat cu Uniunea artistilor plastici-Bistrita, organizeaza in 31 octombrie 2011 a 16-a sesiune a "Intalnirilor de luni", eveniment literar bilunar moderat de scriitorul Dan Coman.
In cadrul seriei de intalniri desfasurate sub sloganul ”Cetitor, deparaziteaza-ti creierul!” vor avea loc lansari de carte, concerte, dezbateri precum si o serie de lecturi publice de la care nu vor lipsi cei mai importanti scriitori romani contemporani.
“Intalnirile de luni” isi propun sa promoveze lectura in randul tinerilor, sa ii atraga spre literatura si biblioteci, demonstrand totodata ca literatura este un fenomen viu.
La a 16-a editie - care va avea loc luni, 31 octombrie, ora 19, la Galeriile Arcade24 ale UAP - Biblioteca judeteana va invita la o intalnire cu poeta Doina Ioanid (care va citi poeme din cea mai recenta aparitie editoriala, ritmuri de imblinzit aricioaica) si cu Florin Bican, coordonatorul programului I.C.R. pentru pregatirea tinerilor traducatori straini in vederea traducerii scriitorilor romani in limbi straine
Cetitor, deparaziteaza-ti creierul! Literatura e vie!
Florin BICAN / nascut la Bucuresti, in 29.3.1956
Coordonatorul programului I.C.R. pentru pregatirea tinerilor traducatori straini in vederea traducerii scriitorilor romani in limbi straine
A tradus din engleza in romana (Angela Lambert, “Love among the single classes”,
Lewis Carroll, “The Hunting of The Snark”, Jon Silkin, John Betjeman, Robert Frost, T.S. Eliot „Old Possum’s Book of Practical Cats” – si din romana in engleza (“Description of a struggle” (antologie de proza est-europeana, Picador/Vintage, 1994):Mircea Cartarescu, Stefan Agopian, George Cusnarencu.
Poezie romana contemporana pentru publicatii din Marea Britanie si Statele Unite (Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Stefan Augustin Doinas, Mariana Marin, Florin Iaru, Doina Ioanid, Bogdan Ghiu, Miruna Vlada, Andrei Bodiu, Denisa Mirena Piscu, Ofelia Prodan, Gellu Naum, Ion Barbu, Augustin Fratila, Daniel Banulescu, Eugen Suciu).
Este prezent cu texte in volumul pentru copii (si nu numai) Cantice marlanesti, 2007, Editura Humanitas.
Antologii: Bookataria de texte si imagini 1 (Pro Editura si Tipografie, 2009)
Care-i faza cu cititul? (Editura Art, 2010)
Bookataria de texte si imagini 2 (Editura Vellant 2011)
Ochelarii de fum - proza contemporana
Antologiile Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, USR, 2011
Bucharest Tales: A Collection of Central European Contemporary Writing (New Europe Writers, 2011)
Prezent cu articole si eseuri pe teme cultural-politice in periodice romanesti, britanice si americane (Dilema Veche, 22, The Spectator, The National Review, Index on Censorship, Scotland on Sunday, etc.)
Doina Ioanid s-a nascut la 24 decembrie 1968, in Bucuresti.
A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1995 si cursurile de master (Studii Culturale Franceze) la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a aceleiasi universitati, in 1998. A publicat poeme in volumul colectiv Ferestre '98, girat de Mircea Cartarescu, Editura Aristarc, Onesti, 1998. A participat la volumul experimental 40238 Tescani, Image, Bucuresti, 2000. A debutat individual cu un volum de poeme in proza : Duduca de martipan, Editura Univers, Bucuresti, 2000 (Premiul de debut „Prima Verba”). Au urmat alte volume de poezie: E vremea sa porti cercei, Editura Aula, Brasov, 2001 (volum nominalizat la Premiile Aspro), Cartea burtilor si a singuratatii, Editura Pontica, Constanta, 2003, si Poeme de trecere, Editura Vinea, Bucuresti, 2005.
Ritmuri de imblinzit aricioaica, Ed Cartea Romaneasca, 2010. Poemele sale au fost traduse in franceza, maghiara, turca, slovena si croata. A tradus din limba franceza mai multe carti, printre care: Marguerite Duras, Vara, la zece si jumatate seara, Editura Cartier, Chisinau, 2006, Dai Sijie, Intr-o noapte fara luna, Editura Polirom, Iasi, 2009. Intre 1998 si 2005 a fost asistent universitar la Catedra de Limbi Straine a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Transilvania”, Brasov, intre anii 1998-2005. In prezent este secretar general de redactie la Observator cultural.
Venita dinspre Cristian Popescu si suprarealistii francezi, dar si dinspre prozopoemele lui Rimbaud si Bacovia, poezia Doinei Ioanid a fost dintotdeauna un jurnal de stari interioare ale sensibilitatii repliate spre sine. Butonul intensitatii afective este dat insa acum la maximum, iar glacialitatea spectrala, retro a „duducai de martipan” a lasat de mult locul vulnerabilitatii depresive si inadaptarii mature, visceralitatii revoltate si mizeriei agresive a cotidianului. Fantasma personala care bintuie secventele – sau diapozitivele – acestui nou volum este „aricioaica”, animal totemic al singuratatii retractile, „tepoase” si interiorizate. O singuratate ai carei demoni sint imblinziti, totusi, de calitatea autoscopiei si de rafinamentul imaginarului decadent. Autoare prin excelenta imploziva, Doina Ioanid este una dintre cele mai substantiale, mai rezistente si mai pure voci ale poeziei romanesti din ultimul deceniu.” (Paul Cernat)
Dan COMAN