Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  192 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Întâlnire de suflet azi, la Palatul Copiilor din Bistriţa

20/01/2017 10:43:50  
Palatul Copiilor va găzdui azi, de la ora 14:45 o întâlnire cu cei care fac parte din redacţia revistei „Mişcarea Literară”, fondată în 1924 de Liviu Rebreanu, revistă care împlineşte 15 ani de la apariţia seriei noi, ultimul număr al publicaţiei - dedicat lui Andrei Mureşanu - fiind prezentat, mai jos, de Alexandra Andrecuţ:

Fondată în anul 1924, de către Liviu Rebreanu, revista Mişcarea literară a dat dovadă de o existenţă longevivă, publicându-se nr. 4/ 2016, al 60-lea, în serie nouă.

Dosarul de autor este dedicat de această dată poetului imnului naţional şi cuprinde, sub titlul „Mureşan scutură lanţuri cu-a lui voce ruginită”, articole semnate de Aurel Rău, Andreea Zavicsa, Mircea Moţ, Ana-Maria Iliuţă, Mircea Gelu Buta şi un interviu realizat de Andrei Moldovan cu Ion Buzaşi despre Andrei Mureşanu.

Editorialul lui Olimpiu Nuşfelean, intitulat „De la Andrei Mureşanu la Bob Dylan sau despre literatura ce-şi caută mesajul mereu”, aduce în discuţie modul în care literatura găseşte noi forme de expresie, cum se întâmplă în muzica lui Bob Dylan, care poate fi considerată o literatură care „mişcă şi potenţează lumea actuală, o impregnează, validându-i şi valenţele literare”. Totodată, şi Andrei Mureşanu a trăit ca poet „prin cântec”, poezia Un răsunet fiind însufleţită mai ales prin cântul imnului naţional.

Printre cărţile recenzate în acest număr se află: Universul mama, de Vasile George Dâncu, în viziunea lui Andrei Moldovan; Îngerii vin când nu-i chemi, de Nicolae Corlat, analizată de Florentina Toniţă; Cartea de apă cu Borges privind râul, de Adrian Lesenciun, în prezentarea lui Iacob Naroş; Există un limpede loc, de Cleopatra Lorinţiu, evocată de Menuţ Maximinian; Salutări lui Troţki, de Dumitru Crudu, în interpretarea lui Olimpiu Nuşfelean sau Cimitirul copiilor, de Nicolae Goja, comentată de Antoaneta Turda.

Poezie semnează Miruna Mureşanu, Angela Melania Cristea, Tucu Moroşanu, Ionuţ Caragea şi Mircea Ioan Casimcea, iar proză, alături de nume precum Bedros Horasangian sau Ovidiu Pecican, se află şi Denisa Pintiuţă (fostă membră a cercului de creaţie literară al Palatului Copiilor Bistriţa, actualmente studentă la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu – Facultatea de Litere şi Arte, specializarea actorie), care a obţinut recent premiul II la Festivalul Concurs de Literatură „Vasile Lucaciu”, ediţia a XX-a.

La secţiunea eseu sunt cuprinse, printre altele, texte realizate de Daniela Fulga, Anastasia Dumitru şi Zorin Diaconescu. Ovidiu Moceanu, Mircea Brenciu şi Gabriel Stan realizează o prezentare în trei comentarii a cărţii lui Iulian Cătălui – „Avangarda literară românească şi visul”.

Icu Crăciun scrie despre prozatorul Tit Chitul, Ion Filipciuc despre Liviu Rebreanu, Virginia Nuşfelean o prezintă pe Yasmina Reza, Lucia Postelnicu-Pop analizează traseul literar al lui Dumitru Ţepeneag, iar Vasile Vidican semnează rubrica de Cinematografie.

În acest număr, la secţiunea Echivalenţe lirice se regăsesc poezii precum „Lună nouă”, „Expansiune (poarta Varanasiului)”, „Pieva” ale italianului Luca Cippolo. De asemenea, „Monolog”, „Exitus”, „Dolcevita”, „Epilog” ale elveţianului Andres Saurer, precum şi fragmente din proza „Vârstele muntelui” de Werner Lutz, în traducerea lui Radu Ţuculescu.

Imaginea de ansamblu a revistei este completată de albumul cu scriitori, de traducerile din literatura străină, de recenziile revistelor relizate de Aurel Podaru, de parodiile lui Lucian Perţa şi de interviul luat de Diana Morar artistei Ada Munteanu, ale cărei lucrări ilustrează acest consistent şi frumos număr al revistei Mişcarea literară.

Alexandra Andrecuţ,

clasa a XII-a Jurnalism,

Palatul Copiilor Bistriţa

Foto Arhivă

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro