5 elevi şi 2 profesori (Iulia Istrate, coordonatoarea proiectului si Ionela Silvia Nuşfelean, membră în echipa de proiect), de la Palatal Copiilor Bistriţa au participat recent la cea de-a treia intalnire de proiect Comenius, in Giresun, Turcia. Gazda intalnirii a fost o instituţie cu 480 de elevi şi peste 40 de cadre didactice.
Alături de partenerii din Germania, Spania, Portugalia, Polonia şi Turcia, elevii de la Palatul Copiilor Bistriţa au participat la activităţi artistice, creative (prezentarea României într-un colaj de imagini şi desene), work-shopuri, întâlniri la bowling, activităţi sportive desfăşurate pe plajă, la malul sudic al Mării Negre.
Reprezentanţi ai delegaţiilor din ţările participante au fost invitaţi la întâlniri de lucru cu oficiali ai educaţiei şi primarul orasului Giresun. Fiecare profesor coordonator a prezentat activităţile realizate în cadrul proiectului «Să unim Europa printr-un fir muzical» şi s-au purtat discuţii privind impactul proiectelor multilaterale Comenius, atât asupra instituţiilor de învăţământ, cât şi asupra întregii comunităţi locale (părinţi şi elevi, profesori, departamente ale culturii şi educaţiei).
Echipa din România a pregătit pentru musicalul din Turcia, «Alice in Euroland», un scenariu inedit, în care Alice (talentata elevă Stefania Bodescu), descoperă România, frumuseţea peisajului la intrarea Dunării pe teritoriul ţării noastre, află legenda domnitorului Vlad Ţepeş, şi pătrunde în lumea ireal de frumoasă a Deltei Dunării, fiind însoţită în periplulul ei de ghidul pescar (expresivul Alexandru Sabo), domniţa de la curtea medievală (frumoasa Alexandra Andrecuţ), Dracula şi Domnitorul Vlad Ţepeş (ambiţiosul Dănuţ Dorgo) şi trubadurul - Maximilian Flaviu Gagea.
Demersul elevilor bistriţeni a fost întâmpinat cu entuziasm de colegii europeni, turci, polonezi, portughezi, germani şi spanioli, care s-au implicat cu bucurie în work-shopurile artistice, propuse de români.
Tragedia din Turcia, de săptămâna trecută, a făcut ca ziua de joi, 15 mai, zi în care era programat spectacolul «Alice in Euroland», să fie declarată zi de doliu naţional în Turcia şi pregătirea elevilor europeni a rămas la nivel de repetiţii, când echipa din România a fost îndelung aplaudată.
S-a stabilit ca fiecare ţară participantă, să susţină spectacolul în faţa unui public local, realizându-se ulterior un colaj artistic-video internaţional. Musicalul “Alice in Euroland” sperăm să poată fi vizualizat la Festivalul Bistriţa Medievală şi, ulterior, să fie urmărit de toţi elevii, părinţii şi profesorii din instituţiile europene, partenere în proiectul Comenius multilateral „Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical” (EU-ROPE), în scopul consolidării dimensiunii europene în educaţie, prin promovarea activităţilor cultural-artistice şi susţinerea diversităţii prin afirmarea libertăţii culturale.
Acest proiect este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Prof. coordonator Iulia Istrate,
Palatul Copiilor Bistriţa