Zeci de elevi exmatriculați și aproape 1.060, cu situația școlară neîncheiată: cam așa stau lucrurile în Bistrița-Năsăud, la finalul semestrului I. „La nivel național ar fi cam 70.000 de copii care nu vin la școală, figurând ca plecați în străinătate. Noi am găsit doar în două școli 70 de copii în această situație...”
„La nivel național se preconizează că ar fi vorba de 70.000 de copii care nu frecventează școala, figurând ca plecați în străinătate... Noi am găsit doar în două școli 70 de copii în asemenea situație... În comunitățile unde sunt romi, mulți copii au fost reînscriși pentru că învățământul este obligatoriu, dar ei, de fapt, sunt în străinătate. Trebuie să știm exact care sunt copiii pe care îi avem și care dacă sunt în țară, de ce nu vin la școală, de ce sunt pe stradă, de ce nu frecventează cursurile...”, a explicat Camelia Tabără, zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă.
Acești copii nu pot fi retrași din sistemul de școlarizare decât la cererea părintelui care declară că pleacă în străinătate și că elevul va fi înscris acolo la o școală. „Dacă așa ceva nu se întâmplă, atunci vom apela la autoritatea locală care să facă anchete sociale și să ne confirme că elevii sunt plecați din localitate... Atunci ar putea fi scoși din sistem, ca să nu mai „perpetuăm” de la un an la altul o masă de copii care, de fapt, nu există...”
Șeful ISJ Bistrița-Năsăud a mai precizat că deocamdată se lucrează la un raport care va fi finalizat în jurul datei de 12 martie, adăugând că directoarea școlii gimnaziale din Viișoara a recunoscut că mulți dintre elevi au început să revină la cursuri: „În momentul în care au fost căutați acasă și somați cu amenzi, ei au revenit la școală...”, a mai spus Camelia Tabără, precizând că amenda pentru părinții care nu își trimit copiii la școală începe de la 100 de lei și poate ajunge până la 1.000 de lei. De asemenea, părinții pot fi obligați să depună muncă în folosul comunității, conform Legii Educației nr 1/2011.
În Bistrița-Năsăud nu s-au aplicat deocamdată aceste amenzi, Inspectoratul Școlar Județean încercând până acum un dialog cu autoritățile locale, cu asistenții sociali, mediatorii sanitari sau asistenții medicali comunitari.
Ținta României până în 2020 se referă la un procent de 11,3% în ceea ce privește riscul de părăsire timpurie a școlii, au mai precizat reprezentanții ISJ Bistrița-Năsăud, anunțând că în județul nostru sunt 1.059 de elevi cu situația școlară neîncheiată – între care și unii care își vor încheia situația în aceste zile – dar și 72 de elevi care au fost exmatriculați în primul semestru.