Astăzi debutează prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2018/2019, iar părinții ai căror copii împlinesc 6 ani până la 31 august 2018 inclusiv, sunt obligați să facă demersurile necesare. Nu există situații ale unor școli care să fie comasate. Singura modificare - în Lechința, unde s-a desființat școala din Vermeș.
În cazul copiilor care împlinesc 6 ani după această dată, este necesar și avizul unei comisii de evaluare care să ateste dezvoltarea psihosomatică a copilului și să certifice faptul că elevul va putea face față cursurilor și programului școlar.
În prima etapă se pot face înscrieri din 8 până în 26 martie, iar pentru anul școlar 2018/2019 Inspectoratul Școlar Județean a propus 156,6 clase în învățământul primar: 149,6 clase cu 2.992 elevi în învățământul de masă, 35,6 clase în regim simultan cu 574 elevi în zonele rurale, 4 clase cu câte 26 de elevi pentru învățământul special și 3 clase cu 65 de elevi pentru învățământul privat. „Vor exista și 9 clase de tip step-by-step, doar în Bistrița. Colegiul „Andrei Mureșanu” a solicitat, de pildă, două clase de step. Am oferit fiecărei școli posibilitatea de a adopta acest sistem și am susținut aceste inițiative, deși sunt mai scumpe decât învățământul tradițional, tocmai ca să oferim tuturor părinților posibilitatea de a opta pentru așa ceva”, a mai spus Camelia Tabără.
„În ciclul preșcolar, limita minimă este de 10 copii, la liceu limita minimă este de 15 elevi, iar în ciclul primar - 12 elevi, în timp ce limita maximă într-o clasă în învățământul primar este 25 de elevi... Însă există multe clase în Bistrița care funcționează cu câte 30 de elevi, ceea ce nu se întâmplă la recomandarea noastră... Dimpotrivă, ni s-a solicitat depășirea numărului de elevi, asigurându-ne și garantând că asta nu va afecta absolut cu nimic calitatea procesului educațional...”, a mai precizat Camelia Tabără.
Nu există situații ale unor școli care să fie comasate și nici fuziuni, a mai spus Camelia Tabără, precizând că singura modificare a intervenit în Lechința, unde s-a desființat școala din Vermeș care, din cauza faptului că numărul elevilor a scăzut dub 300 (265 de elevi la finalul semestrului I), s-a transformat din școală cu personalitate juridică în structură a Liceului Tehnologic din Lechința. Elevii vor învăța tot acolo, iar profesorii vor deveni titulari la școala din Lechința. Șeful ISJ Bistrița-Năsăud a mai explicat că grădinița din Ilva Mică a fost închisă, la fel ca școlile primare din Moruț și Zoreni, în schimb s-au deschis grădinițe cu program prelungit la Maieru și Piatra.
Foto @ Arhivă