Bistriţenii sunt cu „nervii la pământ”! La această concluzie s-a ajuns după ce, anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a înregistrat 570 de noi bolnavi psihic. Îngrijorător este faptul că numărul a crescut considerabil raportat la anul 2010, când au fost înregistraţi doar 226 de pacienţi.
În total, în judeţ, există circa 3500 de bolnavi psihic înregistraţi. Numărul acestora a crescut considerabil în 2011, comparativ cu anii trecuţi. Reprezentanţii Direcţiei de Sanătate Publică Bistriţa-Năsăud raportează că "în anul 2008 au fost înregistraţi 22 de bolnavi psihic dintre care unul era periculos, în 2009 au fost înregistraţi 262 de bolnavi psihic, dintre care 19 periculoşi, în anul 2010 au fost 226 de persoane depistate cu probleme psihice, iar în 2011 au fost 570”.
Bolile psihice afectează sever gândirea, afectivitatea şi relaţiile sociale.
„Tulburările psihice, mai ales cele emoţionale, sunt foarte frecvente în societăţile dezvoltate. Spre exemplu, studiile epidemiologice de acolo arată că 25% dintre femei (una din patru femei) şi 12% dintre bărbaţi (unul din opt bărbaţi) se vor confrunta cu un episod depresiv major în cursul vieţii. Depresia, împreună cu anxietatea (tulburare care apare mai frecvent decât depresia), reprezintă tulburările cele mai frecvente. La toate acestea se adaugă stresul profesional, o etichetă sub care punem manifestări uşoare de depresie, anxietate, deseori asociate cu atacuri de panică”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro psihologul Anda Mader.
Totodată, psiholog mai spune că viaţa în lumea modernă, comparativ cu cea în care au trăit bunicii noştri, aduce cu sine mai mult stres sau presiune de a face mai mult, mai bine, mai repede.
„Ritmul vieţii cotidiene este mai alert, suntem asaltaţi zilnic de probleme, de sarcini şi cerinţe, ne grăbim de la un eveniment la altul, iar la toate acestea s-au adăugat în ultimii ani problemele generate de criza economică. Şi pentru că nu suntem roboţi, ci oameni, fiecare cu vulnerabilităţile lui, când punem prea multă presiune asupra noastră, ceva din noi va ceda: fie organismul, dacă avem o vulnerabilitate pentru boli somatice (ex. diabet, boli de inimă, cancer etc.), fie psihicul. Contrar părerii comune că tulburările emoţionale li se întâmplă persoanelor „ciudate” sau „nebune”, problemele emoţionale apar mai degrabă la persoanele care pun prea multă presiune asupra lor, din dorinţa de a-şi atinge obiectivele, de a face totul perfect, de a mulţumi pe toată lumea, uitând în acelaşi timp să aibă grijă şi de ele, să îşi “încarce bateriile”, a mai declarat psihologul Anda Mader.
Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, în judeţ există aproximativ 3500 de persoane care suferă de boli psihice. Acestea au parte de tratament şi consiliere, iar îngrijirile medicale le primesc fie în centrele specializate, fie la domiciliu.
Realitatea din teren este, însă, mult diferită, serviciile oferite persoanelor cu boli psihice fiind, nu doar la Bistriţa, ci în toată România, de cea mai slabă calitate. Dovadă stă şi numărul mare de sinucideri înregistrate în ultimii ani.