Schimbările legislative, personalul angajat în ultimii ani și apariția unor servicii noi au transformat în ultimii ani Palatul de Justiție al Bistriței într-o clădire neîncăpătoare! Tribunalul Bistrița-Năsăud a reușit să acceseze fonduri pentru construirea unei noi clădiri, însă licitația a fost contestată... în instanță.
Construit pe cinci nivele, cu o suprafață de 6.100 mp, Palatul de Justiție nu mai corespunde nevoilor actuale ale justițiabililor.
Acesta a fost dat în folosință în anul 2001 și avea 7 săli de judecată pentru cele două instanțe – Tribunalul Bistrița-Năsăud și Judecătoria Bistrița.
De câțiva ani, conducerea Tribunalului Bistrița-Năsăud se plânge că o deficiență majoră cu care se confruntă o reprezintă spațiile în care Tribunalul Bistrița-Năsăud și Judecătoria Bistrița își desfășoară activitatea, spații care au devenit insuficiente pentru cele două instanțe.
„La data proiectării actualului Palat de Justiție (anii 1990 - 1991), nu s-a putut prevedea amploarea modificărilor de ordin legislativ şi nici creşterea continuă a procesualităţii. Deşi la data configurării clădirii şi chiar la preluarea în folosinţă a imobilului, spaţiul era destul de generos şi corespunzător nevoilor instanţei, din perspectiva aplicării noilor dispoziţii de procedură, el se dovedeşte absolut insuficient. Una dintre problemele stringente este numărul insuficient de birouri pentru judecători, personal auxiliar şi personal administrativ în condiţiile în care, dacă în anul 1994, în total, la cele 2 instanţe îşi desfăşurau activitatea 62 de persoane, în anul 2015 numărul angajaţilor aproape s-a dublat ajungând la 117 şi sub acest aspect creşterea fiind mai accentuată la tribunal”, spune președintele Tribunalului Bistrița-Năsăud, judecătorul Liliana Preda.
Conducerea Tribunalului Bistrița-Năsăud explică totodată că toate birourile și spațiile existențe sunt utilizate, iar în momentul în care se vor ocupa și posturile vacante nu vor mai exista spații pentru amenajarea birourilor acestora.
Compartimentul de informatică a dat peste cap și el organizarea clădirii. „Compartimentul IT e deservit de 5 informaticieni. Cum la momentul proiectării clădirii nu putea fi prevăzută această situaţie, sala de servere şi biroul IT, din lipsă de spaţiu, funcţionează înghesuite împreună în Sala de Consiliu a Judecătoriei Bistriţa. Ori, pentru respectarea standardelor în vigoare, se impune dotarea cu camere separate, cu suprafeţe utile adecvate, inclusiv a unei încăperi BACKUP pentru depozitare date informatice. Tot pentru compartimentul IT, este strict necesară o încăpere pentru atelier de depanare şi un depozit pentru aparatură IT, consumabile şi piese de schimb. Arătăm că pentru aparatura defectă sau în curs de reparaţie, locul de depozitare a devenit holul de la parterul imobilului".
Nici arhiva nu are spațiu suficient, modificarea legislației din ultima perioadă obligând instanțele să păstreze un termen mai îndelungat dosarele și documentele. Există cazuri în care dosarele trebuie păstrate câte 50 de ani.
O altă problemă cu care se confruntă și Tribunalul și Judecătoria Bistrița este inexistența unor săli care să poată avea destinația de camera de consiliu.
„În prezent și Judecătoria și Tribunalul dispun doar de câte trei săli de ședință care nu pot fi corect folosite ca și cameră de consiliu, așa cum solicită noile prevederi legale. De vreme ce, cei 21 de judecători de la tribunal și 20 de la judecătorie dispun doar de trei săli de judecată este greu de imaginat că se vor putea pune în practică dispozițiile articolul 241 din noul cod de procedură civilă - acordarea termenelor de la o zi la alta”, mai spune conducerea Tribunalului.
În aceste condiții, s-a solicitat extinderea Palatului de Justiție prin construirea unui corp de clădire nou, lângă cea existentă, cu cinci nivele (demisol + parter + 3 etaje), cu o arie desfășurată de 1200 m².
Propunerea a fost adoptată de Ministerul Justiției, a fost realizat studiu de fezabilitate, iar la finele anului, Compania Națională de Investiții a declanșat o procedură de achiziție publică pentru proiectarea și execuția obiectivului, însă după anunțarea câștigătorului aceasta a fost contestată în instanță și lucrările sunt acum blocate.
Așadar, judecătorii și personalul auxiliar mai au de așteptat până vor avea mai mult spațiu în instituție.