Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a anunțat, la Bistrița, că fiecare român poate afla, cu un singur click pe net, cât de mare este riscul ca localitatea în care trăieşte să fie inundată, în anumite scenarii.
Doina Pană a anunțat că, din această săptămână, oricine are acces la internet din țara noastră poate studia hărțile de hazard și de risc la inundații, realizate pentru toate marile bazine hidrografice de pe teritoriul României, intrând pe site-ul Agenției Naționale Apele Române, www.rowater.ro. Hărțile s-au realizat cu bani europeni, accesați printr-un proiect care s-a derulat pe parcursul a doi ani.
Dat fiind faptul că hărțile în cauză vizează și bazinul hidrografic Someș-Tisa, locuitorii județului nostru vor putea vedea cât de mare este riscul de inundaţii în satele sau orașele din arealul Someșului, iar conform ministrului Doina Pană, autoritățile locale vor putea ţine cont de aceste hărţi atunci când trebuie să elibereze, de exemplu, o autorizaţie de construcţie într-o anumită zonă.
"Nu se va mai putea construi în acele zone cu riscuri de inundaţii. Trebuie să avem în vedere protecţia acelor zone. Toţi cei care fac asigurări au posibilitatea să analizeze cât mai corect valoarea obiectivelor asigurate şi a populaţiei. Sunt instrumente de lucru pe care România nu le avea până acum. Planurile de apărare vor fi reactualizate şi Masterplanul la nivelul autorităţilor se va îmbunătăţi. Avem instrumentele de lucru care ne vor permite să creăm nişte prognoze şi avertizări mult mai exacte, astfel încât orice inspectorat judeţean să intervină prompt în amplasamentul respectiv luând măsurile necesare” a afirmat ministrul Doina Pană.
Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii vor fi folosite la reactualizarea planurilor de apărare împotriva inundaţiilor la nivelul tuturor bazinelor hidrografice. Astfel, ministrul Doina Pană susţine că, pe viitor, autoritățile locale nu vor mai putea afirma că au fost luate prin surprindere de viituri, ci vor avea capacitatea, ținând cont de datele relevante oferite prin hărțile de hazard și de risc, vor putea acționa din timp astfel încât să fie reduse potenţialele pagube umane sau materiale în zonele cu risc de inundaţii.