Cum se descurcau strămoşii noştri fără mixer, fără filtru de cafea sau fără cuptorul cu microunde, indispensabil în zilele noastre? De unde îşi făceau rost de vegeta sau cu ce sortimente îşi condimentau mâncarea? Şi mai ales – cum naiba au reuşit să supravieţuiască fără kebab, shaorma sau hamburgeri...?!
Răspunsul la întrebările de mai sus îl oferă un inedit proiect pus la cale de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu GAL Federația pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani - care îi invită pe elevii și cadrele didactice interesate să participe în perioada 6 – 9 iunie 2017, la o inedită lecţie de istorie veche intitulată „Bucătăria antică”.
Proiectul presupune mini-cursuri de gastronomie antică și tradițională pe înțelesul tuturor şi se desfășoară zilnic între orele 9:00 - 15:00, la Muzeul „Casa Săsească” din localitatea Livezile.
Activitatea este relaționată cu programul național „Școala Altfel. Să știi mai multe să fii mai bun”, iar prin intermediul acestui proiect iniţiatorii își propun să-i familiarizeze pe copiii și tinerii participanți cu rețetele culinare și tehnicile de gătit vechi.
Aceste activități vor include expuneri Power Point privind gătitul din perioada antică și reminescențele acestuia în bucătăria actuală, prezentări din bucătăria tradițională și modalități de păstrare și promovare a valorilor ei.
Programul include, totodată, vizionarea unor documentare cu tematică gastronomică, dar şi vizite la castrul roman din localitatea Livezile, cât și ateliere de gătit și degustare de produse, presărate cu multă voie bună.
Înscrierile se pot face pe adresa complexmuzealbn@yahoo.com sau la nr. de telefon 0740.018.928 (Radu Zăgreanu).
Foto Arhivă