Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  17 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015INEDIT: Tainele şi magia ceaiului chinezesc – dezvăluite tinerilor din Bistriţa, într-un workshop special

27/01/2016 09:16:43  
Calm, răbdare, liniște şi lentoare! Acestea sunt câteva din „ingredientele” spirituale necesare pentru a pregăti un ceai verde chinezesc autentic – după cum au aflat şi liceenii de la „Andrei Mureşanu”. Spre deosebire de rapiditatea cu care ne preparăm noi ceaiul, în cultura chineză prepararea ceaiului presupune un adevărat şi lent ceremonial...

Chinese Tea Workshop a fost organizat de Institutul Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Manifestarea a avut loc în generosul spațiu al Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, având-o ca gazdă pe bibliotecara Nicoleta Butuza.

Ieri, începând cu ora 14:00, elevi din clasele a X-a A, a XI-a E și a XI-a F au avut parte de o „inițiere” în arta preparării ceaiului. Alături de aceștia, printre participanți s-au numărat directorul Irina Matei, consilierul educativ, prof. Crina Peter, profesoarele Karina Ciuruș, Elena Nașcu, Andreea Pintiliescu şi Alina Bîtcău.

Reprezentanta institutului, Sha Yanyan, le-a explicat elevilor care este importanța ceaiului pentru populația chineză și tipurile de ceai dintre care cele mai răspândite sunt ceaiul verde ( Longji) și ceaiul negru. Totodată, au fost prezentate tipurile de seturi de ceai și ustensilele care le compun.

După o demonstrație asupra modului de preparare, elevii au putut să facă ei înșiși ceaiul verde Longji. Evenimentul a fost primit cu multă satisfacție de participanții la workshop, iar reacțiile au fost pozitive.

Directorul Irina Matei: „A fost o experiență foarte interesantă. Am aflat despre cultura ceaiului și despre beneficiile acesteia. M-a impresionat faptul că prepararea ceaiului impune în cultura chineză o atitudine de calm, răbdare și liniște, spre deosebire de rapiditatea cu care ne preparăm noi ceaiul, de multe ori în grabă și stresați de timp. În cultura chineză prepararea ceaiului presupune un ceremonial, o adevărată artă care creează confort, induce calm. A fost impresionant să aflu că din acest ceremonial face parte și modul în care se păstrează serviciul de ceai, toate piesele acestuia spălându-se zilnic cu apă fierbinte, chiar dacă au fost utilizate sau nu.

Crina Peter, consilier educativ la CNAM: „Atmosfera destinsă, prezentarea serviciului de ceai și a diferitelor ierburi care stau la baza ceaiurilor, ca și faptul că am fost invitați să simțim aroma plantelor ne-a introdus în contextul ceremonialului ceaiului

„Diversitatea tipurilor de ceai a fost pusă în relație și cu diferitele culori: ceai negru, ceai galben, alb sau verde, iar pe lângă comunicarea în limba engleză Sha Yanyan a dat, de fiecare dată și denumirea originală în limba chineză a fiecărui tip de ceai, iar la începutul atelierului a prezentat litera specifică a ceaiului. M-a impresionat faptul că ceremonialul ceaiului se face în semn de respect față de cel invitat la ceai, în semn de iertare sau de împăcare sau se oferă părinților la nuntă în semn de mulțumire. Este o adevărată cultură cu multiple valențe în artă, în literatură”, a mai subliniat Crina Peter.

Elena Naşcu, profesoară de geografie la CNAM, a constatat diferențele dintre ceremonia ceaiului în China și cea din Japonia. „Prin natura disciplinei predate am citit mult despre această țară – China – impresionantă nu numai prin mărimea suprafeței și a numărului de locuitori care o situează pe locul I în lume, dar și a naturii extrem de diversificate, având toate formele de relief. Am fost atrasă la acest workshop de diferitele tipuri de preparare a plantelor, unele suportând un proces de fermentare, altele de semifermentare înainte de uscare, la care se adaugă grija pentru calitatea și prospețimea plantei pentru ceai. Am fost mai ales impresionată de dimensiunea mică a cănilor de ceai și a cantității reduse de ceai care se consumă, 1-2 căni de ceai pe zi. Am fost încântată să văd elevele foarte interesate de ceremonia ceaiului și de faptul că li s-a oferit ocazia să ia parte la prepararea lui. Ceremonialul acesta presupune timp, tihnă, atmosferă plăcută, muzică ambientală - foarte interesant!

Karina Ciuruș, profesoară de engleză la Colegiul „Andrei Mureşanu" a remarcat faptul că este vorba de aceeași plantă folosită pentru ceai, „însă diferența se face prin procesul de pregătire a frunzelor, dar și de zona din care acestea sunt recoltate. Ceaiul devine faimos în funcție de zonă și înseamnă ritual, dar are și scopuri terapeutice. Cel mai cunoscut ceai din lume este ceaiul negru, distingându-se trei tipuri de ceai negru. Se consumă iarna, având funcția de a încălzi organismul, dar și pentru digestie, fiind un ceai fermentat. Spre deosebire de acesta, ceaiul verde este antioxidant, revigorant, iar ceaiul alb este nefermentat, uscat rapid, numele său fiind determinat de aspectul argintiu al frunzelor, acoperite de peri fini de culoare albă. Ritualul în sine constă în fierberea apei în clocot, încălzirea ceainicului și a ceștilor cu această apă care se scurge, apoi spălarea plantelor tot cu apă clocotită, care și ea se scurge bine de pe frunze și abia a treia apă devine ceaiul care se servește în cești. Ceștile sunt foarte mici, iar ceaiul se bea din trei înghițituri. Planta de ceai nu se atinge cu mâna, păstrându-se în ambalaj de hârtie, în cutie de metal. Vasele de ceai pot fi din porțelan, metal, sticlă sau lemn."

Prima persoană care a fost servită cu ceai a fost Elena Nașcu, considerându-se cea mai importantă ca vârstă, apoi directorul Irina Matei, subliniidu-se astfel și această componentă a ceremonialului, care se referă la ordinea în care se distribuie ceștile cu ceai.

O importanță deosebită o are și igienizarea vaselor, care se face zilnic, chiar și dacă este vorba de vasele de ceai aflate în muzee. „Tot ritualul cere lentoare tocmai pentru a te relaxa. Este fascinant ritualul ceaiului", a mai subliniat Karina Ciuruș.

Gazda evenimentului, Nicoleta Butuza, a recunoscut că reprezentanții culturii chineze vor să împărtășească tuturor europenilor din civilizația și cultura lor și sunt dornici să afle cât mai multe despre cultura noastră.

Organizarea acestui workshop face parte din campania de promovare a culturii chineze în România, inițiată de Institutul Confucius. La activitatea de la CNAM au luat parte și reprezentantele CCD, directorul Loredana Zbânca și Alina Gîmbuță.

Nicoleta Vlonga, reporter de liceu

2950 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro