Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  208 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



INEDIT. Spectaculoasele plăci de azulejos care aparţineau poetului Lucian Blaga vor fi expuse la Muzeul Judeţean!

09/05/2015 16:18:23 Ioana BRADEA  
Senzaţionala poveste a celor 6 cutii de azulejos perindate din Lisabona până la Bistriţa de poetul Lucian Blaga va fi dezvăluită, săptămâna viitoare într-o expoziţie specială, la Muzeul Judeţean. Evenimentul a fost gândit să celebreze cei 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga, care se împlinesc chiar azi!

Pe când era ambasador şi ministru plenipotenţiar la Lisabona, Lucian Blaga a primit cadou din partea unui medic 10 cutii de azulejos – plăcile de faianţă decorativă specifice arhitecturii portugheze cu vizibile influenţe arabe – iar acele cutii au avut parte de nenumărate aventuri, fiind transportate de familia Blaga peste tot, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, până când cei din jurul lor au început să fabuleze pe seama “comorilor”, a "aurului" şi a comorilor transportate de poet…

Din cele 10 cutii - 6 au ajuns la Bistriţa şi s-au păstrat la Muzeul Judeţean – iar acestea vor fi expuse vineri, 15 mai, de la ora 13.00 – într-o expoziţie–eveniment coordonată de Elena Pleniceanu şi care cuprinde inclusiv fotografii vechi cu Lucian Blaga la Bistriţa sau casa pe care ilustrul poet o deţinea în oraşul nostru.

Pentru o scurtă perioadă de timp, Lucian Blaga a avut o casă pe Dealul Cetăţii, pe Drumul Dumitrei Vechi la numărul 24. în vara anului 1938 îi mărturisea nepoatei sale că-şi doreşte să cumpere “5-10 jugăre de pământ, grădină cu pomi şi pentru zarzavat. Mi-aş clădi şi o casă în stil ţărănesc. Acolo vreau să stau 5-7 luni pe an. Şi vreau să fie la Bistriţa.

Dorinţa poetului se împlineşte cu ajutorul familiei Pavel, cumnatul şi sora sa Letiţia, care locuia în actuala “Casa Verde” de pe Bulevardul Republicii. Familia Pavel a cumpărat casa şi grădina de pe Drumul Dumitrei Vechi pentru Lucian Blaga, care avea şi un nume special pentru această locuinţă: “templul meu”.

La începutul lunii martie, Lucian Blaga era numit ambasador – ministru plenipotenţiar în Portugalia, la Lisabona – dar un an mai târziu, pe 1 aprilie 1939, poetul renunţa la cariera diplomatică. Şederea sa la Lisabona şi peregrinările sale în Portugalia, cu soarele, oceanul şi natura lusitană au fost surprinse toate, diafan şi subtil, în poemele lui Blaga, fiind o reală sursă de inspiraţie vizibilă în volumul “La curţile dorului” (apărut în 1938) şi în poeme precum Coasta soarelui, Destin, Arrabida, Don Quijote sau Soare iberic…

La revenirea din Portugalia, Blaga şi familia sa a locuit câteva luni în casa cumpărată lângă Bistriţa iar din toamna lui 1939 s-au mutat toţi la Cluj.

Din păcate, casa de la Bistriţa nu i-a aparţinut decât câţiva ani şi se pare că Lucian Blaga a fost foarte afectat de pierderea ei, după Dictatul de la Viena.

Scriitorul Teohar Mihadaş scria din Bistriţa despre Blaga: “…L-am cunoscut îndeaproape, pe dealul Dumitrei – de deasupra oraşului Bistriţa, unde poetul avea o căsuţă înconjurată de o tablă de pământ… Acolo, pe prispa acelei case ţărăneşti serveam pâine albă cu telemea şi roşii rupte chiar de mâinile noastre depe lujeri, ne învioram cucâte un pahar de vin fie de Dumitra, fie de Vermeş, Sâniacob, Lechinţa, Iuda sau Viişoara, apoi ne pierdeam cu sufletele printre pomii încărcaţi de rod, sau, târziu, înspre seară, în purpura asfinţitului, aidoma unor crai…” Când Lucian Blaga nu mai trecea pe la Bistriţa decât în vizită – “se interesa mereu, stăruitor şi nostalgic, ca şi cum n-ar fi vândut-o, chiar şi după ce nu mai era proprietar, căci reapărea acolo ca fantoma…mai scrie Mihadaş.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro