Albumul „Topografii spirituale. Biserici de lemn din județul Bistrița-Năsăud" va fi lansat mâine, la Casa Argintarului, de la ora 14:00. De la ora 17:00, Casa Argintarului va găzdui vernisajul expoziției „ARTACCES” - eveniment care și-a propus realizarea unor transpuneri tactile ale unor tablouri pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud vă invită marți, 29 noiembrie 2016 de la ora 14:00 la lansarea albumului „Topografii spirituale. Biserici de lemn din județul Bistrița-Năsăud".
Proiectul susținut financiar din fonduri nerambursabile din bugetul județului Bistrița–Năsăud reprezintă o inițiativă a Fundației Culturale Nosa în parteneriat cu S.C. Blue Apple Concept S.R.L. Bistrița.
Beneficiarii finanțării nerambursabile vin în fața publicului cu un film documentar de 55 de minute și un album impresionant care vorbesc despre câteva dintre cele mai importante bijuterii arhitectonice din lemn ale județului.
Evenimentul se va desfășura la Casa Argintarului (Centrul German Bistrița), strada Dornei, nr. 5.
Bisericile de lemn din județul Bistrița-Năsăud reprezintă, prin zestrea lor spirituală, prin valorile artistice și rezonanța lor istorică și memorialistică adevărate tezaure cu o valoare identitară inegalabilă. Percepute ca documente palpabile și grăitoare ale realităților istorice, sociale și culturale din trecutul acestei regiuni, ele vorbesc despre oameni, credință, identitate, tradiție și continuitate. Din aceste motive, păstrarea, conservarea și punerea lor în valoare trebuie să stea în atenția celor de astăzi.
Tot mâine, 29 noiembrie 2016, de la ora 17:00, la Casa Argintarului (Centrul German Bistrița) din strada Dornei, nr. 5 se desfăşoară vernisajul expoziției „ARTACCES” - eveniment organizat de Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Primăria municipiului Bistrița și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Este vorba despre un proiect susținut financiar din fonduri nerambursabile provenite din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2016, care și-a propus realizarea unor transpuneri tactile pentru o serie de lucrări de artă semnate Norbert Thomae, destinate în principal persoanelor cu deficiențe de vedere.
Transpunerile tactile ale unor lucrări de artă reprezintă un proiect inovator. Complexul Muzeal Bistrița - Năsăud este printre primele muzee din zona Transilvaniei care organizează o astfel de expoziție de artă plastică accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere.
Aceasta va fi completată de un catalog care conține informații Braille despre pictorul N.Thomae și lucrările lui. Întregul eveniment își propune să marcheze Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1992 și marcată anual la data de 3 decembrie – se mai precizează într-un comunicat al Complexului Muzeal din Bistriţa.