Un repertoriu proaspăt și original, în care se fac simțite, subtil, ritmuri persane și alepiene cu atât mai cuceritoare cu cât sunt interpretate cu instrumente tradiționale inedite pentru spațiul muzical european. Asta ne propun trei muzicieni din Iran, Siria și o contrabasistă din Franța – într-un concert extraordinar la Sinagogă!
„Quieter Than Silence” este titlul albumului realizat de trei muzicieni provenind din fascinantul univers oriental și o contrabasistă franceză – reuniți în formația Roots Revival. Albumul va fi lansat luni, 13 noiembrie, de la ora 20:00, la Sinagoga din Bistrița.
Este vorba despre Mehdi Aminian (voce, ney, setar – Iran), Mohamad Zatari (oud – Siria), Leila Soldevilla (contrabas, Franța) și Behnam Masoumi (percuție, Iran) – toți dispuși să-i vrăjească pe iubitorii jazzului din Bistrița cu muzica lor născută dintr-o poveste de prietenie, dincolo de stereotipuri și conflicte politice.
Artiștii vin cu un repertoriu proaspăt și original, în care se fac simțite, subtil, ritmuri persane și alepiene cu atât mai cuceritoare cu cât sunt interpretate cu instrumente tradiționale inedite pentru spațiul muzical european.
Inițiatorii acestui proiect sunt Mehdi Aminian și Mohamad Zatari.
Mehdi Aminian a descoperit muzica persană și ney încă de pe vremea adolescenței sale, petrecute în Iran. Avea 16 ani când a părăsit țara natală, moment care a marcat începutul unui șir neîntrerupt de revelații în cele mai vechi tradiții muzicale ale lumii. Mehdi Aminian s-a inițiat în Sufism în Iran și apoi, mai târziu, în mănăstirile sufite din Bosnia, unde a petrecut mai mult de 2 ani. Numeroasele concerte susținute în Europa și Asia de Sud Est, unde a locuit, i-au permis lui Mehdi să acumuleze o cunoaștere suficientă pentru a-și dezvolta un stil propriu, care transcende limitele unui singur gen. Mehdi nu țintește doar să aducă publicului o experiență muzicală desăvârșită, ci și să scoată la iveala acea legatură autentică, ancestrală, pe care fiecare dintre noi o are cu sunetul.
Mohamad Zatari este muzician clasic arab, interpret la oud si compozitor. Mohamad a studiat muzica tradițională siriană, irakiană și turcă, iar momentan studiază muzica clasică europeană, dorind să fie o punte de legatură între Orient și Occident, între tradiție și contemporaneitate. Mohamad Zatari a avut spectacole în Siria și România, a compus piese proprii, precum și coloane sonore pentru filme de scurt metraj. Ca urmare, talentul și virtuozitatea sa au fost recunoscute în societatea muzicală românească și arabă.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.