De mai bine de doi ani de zile, meșterul popular Virginia Linul apropie și hainele preoțești de tradițiile populare. Aceasta realizează în premieră în țară haine preoțești cu motive tradiționale româneștei. Veșmintele sunt lucrate manual de la A la Z și deja se regăsesc în șifonierele a 7 preoți din Bistrița-Năsăud și Moldova.
Meșterul popular Virginia Linul a reușit să apropie preoții mai mult de tradițiile românești cu ajutorul unor veșminte speciale, cusute manual, cu motive tradiționale.
Primul astfel de veșmânt l-a făcut în 2013 și a ajuns la părintele stareț de la Mănăstirea Nușeni, care s-a arătat încântat de ideea meșterului popular care a pus Salva pe harta costumelor tradiționale.
„Eu am vrut să-I fac starețului de la Nușeni, să aibă un veșmânt mai deosebit. Eu l-am gândit și i-am propus. Inițial i-am făcut doar epitrahilul și i-a plăcut mult, așa că i-am făcut unul întreg. A fost o provocare a mea, am vrut să fie ceva deosebit, să poată fi îmbrăcat la sărbători mari”, povestește Virginia Linul.
Potrivit acesteia, costumele sunt făcute din materiale naturale, lucrate de la A la Z de către furnicile sale harnice de la Salva. Este nevoie de 3-4 luni de muncă asiduă pentru ca un astfel de veșmânt să ia naștere.
„E un lucru de artă, e aproape ca o icoană. Cum rămân costumele populare din generații în generații, așa pot să rămână aceste veșminte bisericești. Poate peste câteva decenii le găsim în muzee. Sunt unicat și se lucrează în jur de 3-4 luni la un astfel de veșmânt. E foarte multă migală, e lucrat fiecare fir în parte, mărgică cu mărgică e cusută. E o muncă titanică”, completează meșterul popular.
Până în acest moment, în atelierul Virginiei Linul de la Salva au fost confecționate 7 astfel de veșminte, patru cu mărgele și trei cu ață. Artista spune că modelele sunt făcute chiar de ea și că a ținut cont de rigorile bisericii: culorile și modelele sunt armonioase, nici prea încărcate și nici prea simple.
„Eu le văd ca pe niște obiecte rare și nu vreau să fie toată lumea cu astfel de veșminte, dar ar fi bine ca fiecare preot care-și permite să aibă câte un obiect de artă de genul acesta și la sărbători mari să-l îmbrace. Cei care și-au dorit un veșmânt de genul acesta chiar și-au dorit ca ele să conțină motive tradiționale. Au știut să aprecieze lucrul manual. Este vorba despre oameni cunoscători, care iubesc arta populară”, concluzionează Virginia Linul.
Confecționarea manuală a veșmintelor preoțești, obicei vechi
Unul dintre preoții care a ținut să poarte cu el tradiția și în biserică este preotul Alin Pop din Beclean. Acesta ne dezvăluie faptul că acum un secol sau jumătate de secol, veșmintele preoțești erau făcute manual.
„Fiind într-o țară cu tradiții bogate, am împăcat tradiția cu slujirea. În bisericile din țară mai găsim multe elemente tradiționale, îmbinate cu cele sfinte, așa că biserica încurajează promovarea tradițiilor”, precizează preotul Alin Pop.
Acesta mai spune că veșmintele realizate de meșterul popular Virginia Linul îi aduc o stare de confort și pace, asta deși sunt nițel mai grele decât cele clasice. Preotul și-a ridicat minunăția de veșmânt în Ajunul Crăciunului anul trecut, iar de atunci nu a trecut sărbătoare însemnată care să-l prindă fără veșmintele albe ca laptele realizate manual.