Atmosferă lirică de excepție ieri seară, la Sinagoga din Bistrița, la spectacolul „Eminescu și tinerii” susținut de clasa de canto coordonată de soprana Daniela Păcurar de la Opera din Cluj. Cei care au fost prezenți au aflat amănunte inedite despre Eminescu și pasiunea sa pentru doinele ardelenești!
Se pare că poetul național pe care mai toată lumea îl cunoaște pentru poemele sale geniale, pentru viața zbuciumată sau dragostea năbădăioasă cu năsăudeanca Veronica Micle – era și un cântăreț excepțional.
Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură a povestit publicului bistrițean prezent ieri seară la Sinagogă că părinții lui Eminescu nu erau chiart atât de săraci, că mama poetului și familia ei aveau un conac impresionant în apropiere de Ipotești sau că tatăl poetului, Gheorghe Eminovici și-a permis într-un an să-și trimită patru băieți la studii la Viena.
„Eminescu era și un cântăreț de excepțional, cu o voce splendidă care a fermecat deseori pe cei din apropierea sa. Unele texte povestesc că Eminescu era îndrăgostit de doinele ardelenești iar auditoriul lui era extrem de impresionat și emoționat atunci când îl asculta pe Eminescu cântând” a povestit Gavril Țărmure, ieri seară, în deschiderea unui spectacol de muzică și poezie.
Organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Fundația Societatea de Concerte – evenimentul s-a desfășurat tot ieri și la Năsăud, în Casa de Cultură, astfel încât artiștii invitați au făcut un adevărat tur de forță susținând două spectacole extraordinare în aceeași zi.
Spectacolul s-a bucurat de prezența sopranei Daniela Păcurar, solista Operei Române Cluj care a sosit la Năsăud și Bistrița însoțită de elevele sale Ioana Sima (elevă în clasa a IX-a) și Cristiana Cenean, Roxana Sabados, Delia Mihali și Emanuela Popovici (eleve în clasele a XI-a și a XII-a) care au colorat minunat atmosfera cu lieduri ale unor compozitori celebri precum T. Brediceanu, Schubert, Gh. Dima, Rossini sau Ceaikovski.
Actrița Elena Ivanca de la Teatrul Național Cluj a dat viață pe scenă celor mai frumoase poeme din creația Eminesciană iar la pian artistele au fost acompaniate de profesoara Meda Nemeti.