În timp ce părinţii tinerilor sunt disperaţi şi nu mai ştiu cum să scoată chips-urile şi băuturile carbogazoase din meniul zilnic al copiilor – trei liceeni din Bistriţa sunt pasionaţi, fără să-i împingă nimeni de la spate, de alimentele naturale. “De la toamnă vreau să elimin zahărul din dietă, şi să-l înlocuiesc cu ştevia” afirmă Vlad Tomoroga.
Zilele trecute s-a încheiat la Muncel, judeţul Iaşi, a XVII-a ediţie a Concursului Naţional ,,Proiecte de Mediu" – organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice – la care au participat şi trei liceeni din Bistriţa – Andrei Angyalosi, Alexandra Turdean şi Vlad Tomoroga, coordonaţi de prof. Sever Şuteu şi Felicia Câmpan.
Tinerii au făcut senzaţie cu un proiect revoluţionar, referitor la ştevia rebaudiana şi proprietăţile sale miraculoase ca îndulcitor al viitorului şi au obţinut marele trofeu şi locul I, fapt care i-a calificat să reprezinte România în Turcia, la etapa internaţională a acestui concurs.
“La proiect am participat toţi trei, dar la faza naţională de la Muncel a fost doar Andrei, deoarece eu şi Alexandra am avut nişte probleme şi nu am putut ajunge. Proiectul a avut parte de o prezentare electronică la care s-a ataşat şi un stand de prezentare. Pe lângă partea teoretică, am crescut şi înmulţit plante în laborator şi în câmp…” a povestit pentru Bistriţeanul.ro Vlăduţ Tiberiu Tomoroga adăugând a plantat în jur de 80-100 de ştevii în Mureşenii Bârgăului, unde merge adesea la ţară.
La acestea se adaugă alte aproape 80 de ştevii în alveole, gata de plantat. “Sunt foarte fericit că şteviile mele o duc foarte bine şi îmi doresc ca de la toamnă să încerc pe cât posibil să elimin zahărul din dietă, şi să-l înlocuiesc cu ştevia…” mai spune tânărul pasionat de ştiinţele naturii.
Ştevia se cultivă şi se înmulţeste uşor, fără prea multe pretenţii, atât în grădină cât şi în ghiveci, pe balcon. “Nu este însă prima plantă cu care lucrăm, am mai lucrat în trecut cu Paulownia (Elongata), Lycium barbarum (Goji), Evodia (arborele melifer) şi personal experimentez Aronia melanocarpa, dar preferată rămâne totuşi ştevia rebaudiana datorită gustului dulce al frunzelor precum şi datorită beneficiilor acesteia” a mai povestit Vlăduţ Tomoroga, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu” din Bistriţa.
Despre echipa cu care a câştigat recent marele trofeu la concursul destinat proiectelor de mediu – Vlad Tomoroga recunoaşte că, deşi învaţă în licee diferite, se înţeleg foarte bine: “Ne-am întâlnit la Palatul Copiilor şi aici am pus în practică ceea ce ne pasionează,dar cred eu că motivul principal este nevoia de cunoaştere în domeniul ştiinţelor naturii…”