Judecătorii de la ICCJ au început să judece recursul primarului Crețu depus împotriva sentinției dată de Curtea de Apel Cluj prin care instanța dădea dreptate Agenției Naționale de Integritate care l-a găsit incompatibil pe primarul Bistriței. În 15 iulie, la primul termen, primarul nu a fost citat.
În urmă cu aproape un an Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit pe primarul Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu incompatibil. Agenția susținea că Ovidiu Crețu a deținut simultan funcția de primar al municipiului Bistrița, dar și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD S.R.L.
Potrivit unui comunicat ANI, "Teodor Ovidiu Creţu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de primar al municipiului Bistrița, judeţul Bistrița-Năsăud, și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIȚA SUD S.R.L".
La vremea respectivă primarul spunea că este vorba de o greșeală și a contestat în instanţă acuzaţiile care i-au fost aduse.
La prima înfățișare din acest dosar, primarul Bistriței a recunoscut în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj că a semnat un act “în nume propriu” pentru Business Park Bistriţa Sud, o societate aflată în subordinea municipiului Bistriţa. Junaliștii prezenți în sala de judecată scriau la acea vreme că „Judecătorul Claudia Mirela Idriceanu l-a întrebat pe Crețu dacă el a semnat un act “în nume propriu” pentru Business Park Bistriţa Sud, o societatea din subordinea municipiului Bistriţa, iar acesta, după o ezitare, a afirmat că parcă îşi aminteşte de acest act”.
Răspunsul dat de Ovidiu Crețu nu i-a convins pe magistrați să îi dea dreptate așa că pe 21 ianuarie 2014 judecătorii au dat o soluție nefavorabilă primarului: „respinge ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul COT în contradictoriu cu pîrîta ANI având ca obiect anularea raportului de evaluare nr.40409/G/II/23.09.2013”. Sentința dată de magistrații de la Cluj a putut fi atacată cu recurs de edilul Bistriței. Recursul a fost depus în termen însă luni de zile dosarul nu a apărut pe portalul Instanței Supreme și nici Ovidiu Crețu nu a fost chemat la București, în acest dosar.
La o jumătate de an după sentința dată de Curtea de Apel Cluj, magistrații de la Înalta Curte au analizat dosarul în care Ovidiu Crețu este acuzat de incompatibilitate și, pe 15 iulie a fost stabilit un termen preliminar la care magistrații raportori ai instanței supreme au dus un raport privind dosarul primarului.
„Nu am primit nicio citație pentru a ne prezenta la Înalta Curte de Casație și Justiție. Așteptăm să ni se comunice și nouă rezultatele raportului și să fim citați la București” a declarat pentru Bistrițeanul.ro avocatul primarului Crețu, Bogdan Milea.
Dacă și instanţa supremă îl va găsi vinovat de incompatibilitate pe Ovidiu Creţu acesta şi-ar putea pierde mandatul și nici nu ar mai putea candida la alegerile viitoare. Legea prevede că "persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".
Deocamdată nu s-a stabilit data unei noi înfățișări în acest dosar, însă aceasta va fi cel mai probabil în toamnă, la această dată fiind vacanță judecătorească.