Orasul e plin de ei. In intersectii, la terase, pe orice strada, la usa. Sunt peste tot. Oricat i-ar imprastia politia, revin pe strazi mai multi parca, pentru ca au nevoie de bani si din cersit chiar se castiga bani. Cersetoria e acum o meserie, una banoasa, cel putin la Bistrita. E o singura solutie sa scapam de ei: sa nu le mai dam bani!
M-am saturat de cersetorii din Bistrita pana peste cap. Sunt agasata de ei zilnic. Si nu de unul. S-au inmultit foarte mult in ultimii ani si dintr-un singur motiv: bistritenii sunt milosi si le dau bani. Maruntisul din buzunare, o moneda, o hartie de un leu. Si se aduna.
In Piata Decebal parca s-au pus la “vamuit” intrarile, la Electrica este o batranica parca angajata acolo, pe Pietonal sunt cam aceiasi, dar multi, incredibil de multi, intersectiile si le-au impartit intre ei, au cucerit orasul si nu e zona in care sa nu dai de ei.
Anul trecut, Politia Comunitara a ridicat 800 de cersetori dintr-un oras ca Bistrita. V-ati ingrozi sa aflati cati bani aveau la ei si ce indolenta au. Politistii locali ii iau de pe strazi, de multe ori sunt trimisi in orasele sau in satele din care vin si, razand, le spun ca in doua zile se vor intoarce pentru ca la Bistrita se castiga bine.
Asadar, sa nu dati vina pe politistii locali ca nu scapa orasul de cersetori. E vina noastra ca e plin orasul de ei. Suntem furati de imaginea unui copil descult si murdar sau a unei batrane sarmane si ne gandim ca dandu-i un leu am rezolvat problema milosteniei cu saracii din Biblie. Din pacate, nu facem decat sa incurajam cersetoria si sa incurajam nemunca.
Ma gandesc ca daca de mici au invatat ca banul se castiga intinzand mana si nu lucrand, sansele sunt zero sa-i convingem mari ca ar trebui sa munceasca ca sa castige o paine. Mai rau, vor creste mari, vor fi suficient de puternici si de smecheri sa-si faca propriile lor retele de cersetori. Si daca de mici i-am invatat ca banul se castiga asa, e de datoria noastra ca mari sa le intretinem copiii, sa-i intretinem cand vor imbatrani si vor iesi iar la cersit.
Asadar, e la mana noastra, a bistritenilor, sa scapam orasul de ei sau macar sa le reducem numarul. Cum? E simplu! Nemaidandu-le niciun ban!
Va propun, daca tot va incearca sentimentul de mila, sa le dati o bucata de paine sau un corn. Veti vedea pe reactia lor ca nu au nevoie de mila si de painea voastra, ci de banii vostri.
Timisoara este un oras fara cersetori. Stiti de ce? Nu le da nimeni bani. In China, imi povestea primarul Cretu, ca nu e picior de cersetor, pentru ca, din cultura si din educatia lor, nu concep sa dea cuiva un ban nemuncit.
In aceasta campanie, “1 leu + 1 leu = 2 cersetori”, Bistriteanul.ro va va prezenta prin articole sau reportaje strategiile pe care le au ca sa ne induplece sa le dam un leu, averile unora dintre ei, retele din care fac parte, parerea bisericii fata de acest fenomen. Pe scurt, va vom aduce argumentele necesare sa nu le mai dati bani nemunciti. La fel vor face si partenerii nostri din campanie, TV Bistrita, Bistrita News, Radio Somes, Radio Romania Antena Satelor si altii care ni se vor alatura.
Aceasta campanie a presei locale nu va avea insa succes daca voi, cititorii, telespectatorii sau ascultatorii nostri nu veti da mesajul mai departe, prietenilor vostri, familiei voastre, si veti continua sa le dati bani. De asemenea, va rugam sa ne trimiteti pe adresa redactiei noastre sau a redactiilor partenere cazurile pe care le cunoasteti, povestile cersetorilor pe care ii cunoasteti. Doar impreuna vom reusi sa scapam orasul de ei.
Iar pentru acei dintre noi care vor sa ajute din putinul lor pe cei care chiar au nevoie, le propunem sa sustina cu banii pe care i-ar da intr-o luna cersetorilor doua organizatii non-profit din Bistrita care se ocupa de tratamentul si recuperarea copiilor cu dizabilitati si autism. Este vorba de Fundatia Inocenti si Asociatia Micul Print. Aici aveti site-urile lor unde veti gasi mai multe informatii despre cum puteti ajuta si datele de contact: www.inocenti.ro si www.crra.ro