Vesti bune pentru Vermes: a fost data publicitatii lista monumentelor care vor primi bani pentru restaurare din partea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, prin Programul National de Restaurare. Biserica evanghelica CA din Vermes, azi ortodoxa, se afla printre privilegiatii care se vor bucura de fonduri guvernamentale.
Lucrarile de restaurare ar putea incepe efectiv abia anul viitor, crede Camelia Tarnovan, consilier superior la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Bistrita-Nasaud. Restaurarea unui monument costa zeci de milioane de lei si poate dura cativa ani datorita operatiilor foarte delicate ce trebuie realizate.
La nivelul judetului nostru, Directia pentru Cultura si Patrimoniul National nu are dreptul sa distribuie fondurile pentru restaurarea monumentelor, institutia in cauza poate doar sa propuna prioritatile si sa sprijine beneficiarii pentru gasirea celor mai bune variante de interventie.
Pe de alta parte, nici Ministerul Culturii si Patrimoniului National nu poate sa sustina integral activitatea de restaurare a monumentelor istorice. Obligatia legala de a intretine, conserva si restaura monumentele revine proprietarilor, în acest caz Parohia Ortodoxa Vermes, statul intervenind doar in sprijinul acestora.
Atat proprietarul unui monument cat si comunitatea locala ar trebui sa fie interesati si implicati intr-o actiune de o asemenea anvergura. De mai bine de zece ani, Biserica din Vermes se afla intr-o stare galopanta de degradare. Daca nu se intervine rapid, monumentul construit foarte probabil in 1497 risca sa se prabuseasca.
Trist este faptul ca, momentan, biserica monument istoric de interes national, nu prea isi gaseste, in plan practic, o utilitate. Chiar daca va fi restaurata, locuitorii din Vermes au deja o biserica noua in care se desfasoara slujbele religioase. Pentru a fi folosita ca obiectiv turistic ar trebui inclusa intr-un traseu cultural la care inca se lucreaza.
Chiar daca fondurile alocate anul acesta acopera doar partea de proiectare a lucrarilor de restaurare, Directia pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National isi doreste interventii asupra intregului ansamblu arhitectural: turnul cu clopote, biserica si zidul de incinta.
Sa speram ca, pana la inceperea efectiva a restaurarii, se gaseste cineva care sa-i gaseasca si o functiune.