Chiar dacă anul acesta bugetul județului este mult mai mic decât cel din anii precedenți și la județ există proiecte ambițioase care vor fi puse în practică. Unul dintre aceste proiecte vizează proiectarea și începerea execuției la drumul Poarta Transilvaniei.
Drumul județean 172 D - Poarta Transilvaniei a fost prins într-un program, de maximă importanță pentru întreaga zonă de nord-vest a țării. Prin acest proiect vor fi modernizate drumuri județene din mai multe județe, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud acesta având o lungime de aproape 80 km.
Drumul Poarta Transilvaniei va lega, după ce va fi reabilitat, cele mai frumoase și importante zone turistice din Bistrița-Năsăud.
Drumul județean 172 D pleacă de la Mureșenii Bârgăului, din intersecția cu Drumul Național 17, ajunge la lacul Colibița, în localitatea Colibița și se întoarce apoi pe la Bistrița Bârgăului până la intersecția cu DN 17.
Drumul continuă apoi de la Josenii Bârgăului peste Strâmba și iese la Ilva Mică în intersecția cu Drumul Național 17D.
Poarta Transilvaniei se prelungeşte cu Poiana Ilvei - Măgura Ilvei – Ilva Mare - Lunca Ilvei până la limita cu județul Suceava.
În total drumul are 85 km, însă numai 80 vor fi reabilitați.
Odată cu lucrările de modernizare aproape 30.000 de cetățeni din Bistrița-Năsăud vor beneficia de acest drum.
În total investiția a fost evaluată la aproape 80 milioane de euro, iar execuția și proiectarea vor începe de anul acesta cu primele trei sectoare de drum.
Pentru a se lucra mai ușor și mai repede autoritățile județene au împărțit drumul în cinci sectoare, însă deocamdată doar primele trei, respectiv lotul 2, 3 și 4 au fost scoase la licitație.
Primele loturi pe care se va începe execuția sunt – Colibița- Bistrița Bârgăului - Prundu Bârgăului, intrarea din DN 17 - Josenii Bârgăului - Strâmba - Ilva Mică și - Ilva Mică (intersecția cu DN 17 D) Poiana Ilvei - Măgura Ilvei.
Celelalte două tronsoane de drum, respectiv Mureșenii Bârgăului - Colibița și Măgura Ilvei – Ilva Mare – Lunca Ilvei vor fi și ele scoase la licitație, într-o a doua etapă. Deocamdată se reabilitează primii 50 km de drum.
După ce vor fi modernizate și celelalte două tronsoane, Bistrița-Năsăud va avea în total aproape 80 km de drum județean reabilitat.
De asemenea, vor fi realizate peste 8,3 km de trotuare, aproape 13 km de piste pentru bicicliști, 295 de podețe, vor fi amenajați 15 torenți care creează probleme în trafic și vor fi construite 26.537 m de ziduri de sprijin din beton armat și gabioane pentru susținerea drumului. Totodată vor fi amenajate 94 de treceri de pietoni cu avertizare luminoasă, montate peste 2000 de indicatoare de semnalizare, și construiți 22,8 km de parapeți de siguranță.
Noua investiție va aduce și 26 de poduri fără probleme din care șapte vor fi noi.
Firmele interesate de acest proiect de importanță strategică pentru județ și pentru regiunea de Nord-Vest pot veni cu oferte până la jumătatea lunii martie, termenul de execuție fiind de 26 de luni de la data atribuirii contractului.