Unul dintre proiectele „de rezistență” ale primarului Crețu este crearea unui Centru Intermodal de Transport Public. Cu alte cuvinte, a unei zone moderne, supra etajate, pe amplasamentul autogării, care să reducă aglomerația și să ofere condiții europene de acces.
"Centrul intermodal pentru transport public din strada Gării - strada Rodnei este unul dintre marile obiective investiționale ale municipiului. Este vorba de transformarea completă a zonei respective. Se va construi o platformă pe care o să fie ridicată autogara, astfel încât transportul public de persoane din afara orașului, cel care deservește localitățile din județ sau din țară și străinătate să se desfășoare pe aici. Aceste mașini, în general foarte mari, o să vină pe drumul de Centură - drumul Cetății și Simion Mândrescu și o să se oprească pe platforma respectivă de unde călătorii au varianta să fie preluați și de mijloacele de transport în comun care o să deservească orașul, fie de taximetre. Acest centru intermodal va deservi și gara pentru că și cei care vor veni cu trenuri în municipiu vor putea apoi să folosească transportul local în comun din aceeași locație. Este un proiect extrem de important pentru municipiul Bistrița. Avem planul urbanistic, urmează să fie aprobat și în consiliu, în prima ședință, pentru că am obținut toate avizele, inclusiv cele de la CFR. Tot aici, la acest capitol intră și reabilitarea străzilor Gării și Decebal - Andrei Mureșanu și Năsăudului pe de-o parte și a străzii Tărpiului de la gară până la intersecția cu drumul care face legătura la Valea Boilor, cu centrul de transfer. Aici se include și un sens giratoriu de dimensiuni mai mari la intersecția străzii Tărpiului cu strada Drumul Cetății" a explicat primarul Bistriției, Ovidiu Crețu.
Planul urbanistic al acestui proiect a fost finalizat în luna decembrie 2014 și el studiază posibilitatea realizării unui Centrul intermodal în zona străzilor Rodnei – Gării – Industriei – Arţarilor – Trandafirilor - Tărpiului "destinat interconectării transportului în comun feroviar, interurban şi urban prin realizarea unei platforme peste infrastructura feroviară şi a trecerii denivelate peste liniile CFR, cu legătură principală între strada Gării şi Tărpiului".
Centrul Intermodal va avea în afară de platforma peste actuala autogară și o nouă trecere rutieră peste calea ferată, deschisă circulaţiei publice și care este gândită pentru a reduce aglomeraţia din orele de vârf de la trecerile de nivel existente.
În zona platformei, care va avea nouă metri înălţime se vor amenaja parcări şi spaţii comerciale, întreg Centrul Intermodal urmând să ocupe o suprafață de 25.000 mp.
Pentru realizarea accesului pe platformă sunt propuse trei variante, cu rampe. Accesul pietonal pe platformă şi la spatiile de la nivelele superioare ale corpului comercial se va face pe scări, scări rulante sau cu lifturi. Carosabilul de acces pe platformă va avea două benzi de circulaţie şi un trotuar de o parte şi de alta.
În acest an municipalitatea a alocat pentru partea de proiectare a centrului intermodal de transport public (care include și reabilitarea străzilor din zonă) o sumă de 455.000 lei.
În total, investiția se ridică la 5 milioane de euro.